Sağlık kuruluşlarında hasta ile sağlık personeli iletişimi; Sivas Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi örneği
Communication with the patient and health staff in health organizations; Example of Sivas Oral and Dental Health Hospital
  1. Tez No: 628187
  2. Yazar: FATİH AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Personeli, Hasta, İletişim, Anlayış, İlgi, Memnuniyet, Health, Health Personnel, Patient, Communication, Understanding, Interest, Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı; sağlık personeli ile hasta ve hasta yakınları arasındaki iletişimi olumlu ve olumsuz yönlü etkileyen unsurları gözlemlemek ve iletişimi yükselten, karşılıklı anlayışın sağlanmasında rol oynayan etmenleri inceleyerek, hastaların hangi durumlarda iletişimden tatmin olduğunu anlamaya çalışmaktır. Araştırma, Sivas ADSH kurumuna başvuran hastalar arasından, 04.03.2019-22.03.2019 tarihleri arasında rastgele seçilen ve gönüllülük esasına dayanarak, aynı sorulardan oluşan sağlık personeli ile iletişimin tatmini noktasında anket uygulaması kullanılarak şekillendirilmiştir. Sağlık personelinin hastalara olan ilgisinin, iletişim davranışlarının ve tavırlarının çıktısı niteliğinde ve genellendirilemeyecek bazı verilere ulaşılmıştır. Ankete katılan bireylerin yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu gibi demografik ve sosyal özelliklerinin sağlık kurumu ve sağlık personeli algılarında, ilgi ve anlayış düzeylerinde çeşitli farklılıklar dikkat çekmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ışığında doğru iletişim noktasında hastalara ve sağlık çalışanlarına düşen görevler, beklentiler doğrultusunda bazı tavsiyeler verilebilir. Bunlar; genel itibariyle empati kurulması ve iletişim süreçlerinin doğru işletilmesi denilebilir. Elde edilen bulgular ışığında; ilgili ve anlayışlı olmaya çalışan bir sağlık personeli hastaları tarafından iletişimi yüksek olarak değerlendirilmekte ve saygı görmektedir. Bunun etkisi de elbette sağlık kurum ve kuruluşunun imajını olumlu yönde etkileyecek, kullanıldığı ölçüde tüm bireyler memnuniyet duyacaklardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; to observe the factors that affect the communication between the healthcare staff and the patient and patient relatives in a positive and negative way and to try to understand the situations in which patients are satisfied with communication by examining the factors that increase communication and play a role in providing mutual understanding. The research was designed by using a questionnaire application on the satisfaction of communication with healthcare staff consisting of the same questions, randomly selected between 04.03.2019-22.03.2019, among the patients who applied to Sivas ADSH institution. Some data, which cannot be generalized, have been obtained as an output of the attention, communication behaviors and attitudes of healthcare professionals to patients. Various differences in the perception, interest and understanding levels of the demographic and social characteristics of the individuals surveyed, such as age, gender, marital status and educational status, in the health institution and health personnel perception. In the light of the data obtained as a result of the research, some recommendations can be given in line with the expectations and duties of patients and healthcare professionals at the right communication point. These; In general, it can be said to establish empathy and to operate communication processes correctly. In the light of the findings obtained; A medical staff who tries to be interested and understanding is considered to be highly communicated and respected by their patients. The effect of this will, of course, positively affect the image of the health institution and organization, and to the extent it is used, all individuals will be satisfied.