Spor yapan öğrencilerde duygusal zeka, kişilik ve sosyal becerinin akademik başarıya etkisi
The effect of emotional intelligence, personality and social skill on academic success in students doing sports
- Tez No: 628213
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Duygusal Zeka, Kişilik, Spor, Sosyal Beceri, Academic Success, Emotional Intelligence, Personality, Sport, Social Skill
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı spor yapan öğrencilerde duygusal zeka, kişilik ve sosyal beceri düzeylerinin akademik not ortalamaları ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya kolay örneklem yöntemiyle ulaşılabilen Uşak Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Manisa Celal Bayar Spor Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören, 18 yaş üstü ve sağlıklı gönüllü olarak katılmayı kabul eden 180 erkek ve 98 kadın olmak üzere düzenli spor yapan 278 kişi katılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllülere ilk olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği”,“Kısa Form Beş Faktör Kişilik Envanteri”ve“A Sosyal Beceri Ölçeği-80”uygulanmıştır. Akademik başarıları değerlendirmek için ise öğrencilerin yılsonu genel not ortalamaları alınmıştır. Araştırmamızda, önce kullanılan ölçeklerin toplam Cronbach Alfa içtutarlılık güvenirlik katsayısının hesaplanması yapılmıştır. Daha sonra, spor yapan öğrencilerin not ortalamalarına göre oluşturulan üç grup, Schutte Duygusal Zeka Ölçeği, Kısa Form Beş Faktör Kişilik Envanteri ve A Sosyal Beceri Ölçeği-80 genel ve alt boyut toplam puan ortalamaları Tukey çoklu karşılaştırma testi açısından karşılaştırılmıştır. Else edilen veriler SPSS-22.0 ile analiz edilmiştir. Oluşturulan grupların birbirleriyle ölçek puanları açısından karşılaştırılması t-testi ve tek yönlü varyans analiziyle yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ilgili literatür doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between emotional intelligence, personality and social skill levels and academic grade averages of people who are involved regularly in sport. The studies can be reached with easy sampling method, Uşak University Faculty of Sport Sciences and Manisa Celal Bayar Faculty of Sport Sciences with 278 volunteer students over the age of 18 participated in regular sports among them were 180 men and 98 women. People who agreed to participate in this research first of all they filled in following types of documents:“Private information form”,“Revised Schulte Emotional Intelligence Scale”,“Short form of Five Factor Personality Inventory”and“A Social Skill Scale-80”. In order to evaluate the academic achievements, the students year end CGPA was taken. In our study, firstly was used and calculated the total Cronbach Alpha internal consistency reliability coefficient of the scales. Then according to the average grades of students they were divided in 3 groups“Schutte Emotional Intelligence Scale”,“Revised Schulte Emotional Intelligence Scale”,“Short form of Five Factor Personality Inventory”and“A Social Skill Scale-80”where general and sub-dimension total score averages were compared in terms of Tukey multiple comparison test. The obtained data were analyzed with SPSS-22.0S. Comparison of the created groups in terms of scale scores was made with t-test and one-way analysis of variance. The results obtained were discussed in line with the related literature.