Üniversiteye giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin sosyal fizik kaygı ve kilofobi düzeylerinin incelenmesi
An analysis on the levels of social physical anxiety and fat phobia of students studying for university entrance exam
  1. Tez No: 628216
  2. Yazar: DİLAY EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZMADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kilofobi, lise öğrencisi, obezite, sosyal fizik kaygı, Fat phobia, high school student, obesity, social physical anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin sosyal fizik kaygı ve kilofobi düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi ve bu iki düzey arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üniversiteye giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin sosyal fizik kaygı ve kilofobi düzeylerinin belirlenmesi açısından genel tarama modelinde bir çalışma olup, öğrencilerin sosyal fizik kaygı ve kilofobi düzeylerinin cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi, spor yapma durumu, haftalık spor yapma günü, anne-baba eğitim durumu, fast-food yeme sıklığı gibi değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği ve sosyal fizik kaygı ve kilofobi düzeyleri arasında ilişkinin belirlenmesi açısından ilişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Çalışma verilerinin toplanmasında,“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Fizik Kaygı Envanteri”ve“Kilofobi Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmaya, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında, Aydın ili Efeler ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı özel öğretim kurumlarında üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan 216 kadın (% 53,9), 185 erkek (% 46,1) olmak üzere toplamda 401 lise son (12.) sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin sosyal fizik kaygı düzeyinin cinsiyet, vücut kitle indeksi, spor yapma durumu, haftalık spor yapma günü değişkenleri açısından farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin kilofobi düzeyi bulgularına bakıldığında ise herhangi bir değişken açısından farklılık görülmediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrencilerin sosyal fizik kaygı düzeyi ve alt boyutları ile kilofobi düzeyi arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the levels of social physical anxiety and fat phobia of students studying for university entrance exam in terms of some variables, and also to determine the relation between these two levels. This study is based on the general survey model for the specification of social physical anxiety and fat phobia levels of students studying for university entrance exam. This is a correlational survey model in terms of whether there are differences on the basis of gender, age, body mass index, active habit of doing sports, weekly frequency of doing sports, educational level of parents, habit of eating fast-food, and also of specification of the relation between the levels of social physical anxiety and fat phobia. For data collection,“Personal Information Form”,“Social Physical Anxiety Scale”, and“Fat Phobia Scale”have been used. Data of this study have been collected during the school year of 2018-2019 from the total number of 401 students studying senior year in high school (in the 12th grade), 216 of which are women (53,9%) and 185 of which are men (46,1%) who study for the university entrance exam at several private educational institutions affiliated with the Directorate of National Education at Efeler district of Aydın. According to the findings resulted from this study, it has been found that the levels of social physical anxiety of students display differences based on the variables of gender, body mass index, active habit of doing sports and weekly frequency of doing sports. When the findings on the fat phobia levels of students are analyzed, there is no difference in terms of any of the afore-mentioned variables. Furthermore, it has been found out that there is no meaningful relation between the social physical anxiety level of students as well as its sub-levels and fat phobia levels.