Denetimin finansal kararlar üzerine etkisi: Libya'da bir uygulama
The effect of audit on financial decisions: An application in Libya
- Tez No: 628235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK DAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, Karar Verme, Finansal Karar, Libya. 2020, 66 Sayfa, Auditing, Internal Auditing, Decision-Making, Financial Decision, Libya. 2020, 66 Pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Denetçinin raporu ve görüşleri işletmeyle ilgili finansal kararları etkilemektedir. İşletme yönetiminin finansal kararlar üzerindeki etkisinin incelenmesiyle alınacak kararların daha rasyonel olması mümkündür. Çalışmada iç denetimin finansal karar alma üzerindeki etkisi incelenmektedir. Libya'da ki üniversite, kamu kurumları ve kamu kuruluşlarında çalışan muhasebeyle ilgili 146 kişiden anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Daha sonra araştırmada kullanılan ölçeklerin yapı geçerliği ve güvenilirliği ile ilgili yapılan keşfedici faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, normal dağılım testi, korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modeli ile ilgili bulgulara yer verilmiştir. Yapısal eşitlik modelinin analizi sonucunda iç denetimin karar vermeyi pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Bu bulgu iç denetimin bir birim artması durumunda karar vermenin 0,671 birim artış göstereceği anlamına gelmektedir. Analiz neticesinde iç denetim ve karar verme algısının mesleki tecrübe süresine göre anlamlı farklılık göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır. Analiz sonucunda iç denetim ve karar vermenin eğitim durumuna göre anlamlı farlılık gösterdiği tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre iç denetim algısı lisansüstü mezunları ile lise ve üniversite mezunları arasında anlamlı farklılık göstermektedir. Ortalama cevap değeri lisansüstü mezunlarda daha yüksek olduğundan farklılık lisansüstü mezunları lehinedir. Karar verme algısı ise lisansüstü mezunlar ile lise mezunları arasında anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The auditor's report and opinions affect financial decisions related to the business. It is possible to make more rational decisions by examining the effect of business management on financial decisions. The study examines the impact of internal audit on financial decision making. Data was collected from 146 people working in universities, public institutions and public institutions in Libya by survey method. Then, findings related to exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, reliability analysis, normal distribution test, correlation analysis and structural equation model related to the construct validity and reliability of the scales used in the research were included. As a result of the analysis of the structural equation model, it was found that internal audit positively affects decision making. This finding means that if internal audit increases by one unit, decision making will increase by 0.671 units. As a result of the analysis, it was found that the perception of internal audit and decision making did not differ significantly from the duration of professional experience. As a result of the analysis, it has been determined that internal audit and decision making show significant differences according to the educational level. According to the results of the analysis, the perception of internal audit varies significantly between graduate graduates and high school and university graduates. The difference is in favor of graduate graduates since the average response value is higher among graduate graduates. Decision-making perception shows a significant difference between graduate graduates and high school graduates.