Sığır eti kıymasında mikrobiyal ve fiziko-kimyasal değişimler üzerine sumağın (Rhus coriaria L.) su ve etanolik ekstraktlarının etkilerinin belirlenmesi
Determination of effects of sumac (Rhus coriaria L.) water and ethanolic extracts on microbial and physico-chemical changes in ground beef meat
- Tez No: 628236
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN SARIÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal etki, Lipid oksidasyonu, Sığır eti kıyması, Sumak ekstraktı, Antimicrobial effect, Beef mince, Lipid oxidation, Sumac extract
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmada sumak meyvesinin %7 ve %9 konsatrasyonlardaki etanol ve su ekstrakları elde edilerek %8 oranında kıyma örneklerine ayrı ayrı ilave edilmiştir. Örneklerin 1. ve 4. depolama günlerinde mikrobiyoloji, pH, DPPH, TBA ve renk analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sumak ekstraklarının antimikrobiyal aktivite testleri de yapılmıştır. Sonuçlar, sumak su ekstraktı (SSE) ve sumak etanol ekstraktının (SEE)'nin özellikle gram pozitif bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi olduğunu göstermiştir. Kıyma örneklerine sumak ekstrakları ilavesi ile de, TMAB ve sayısı maya-küf sayısı azalırken LAB sayısı artmıştır. Sumak ekstrakları kıyma örneklerinin TBA değerlerini azaltmış; DPPH radikal süpürme aktivesini arttmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, extracts of sumac fruit with ethanol and water extracts in 7% and 9% concentrations were obtained and added to minced meat samples in the amount of 8%. Microbiology, pH, DPPH, TBA and color analysis were performed on the 1st and 4th storage days of the samples. Antimicrobial activity tests of sumac extracts were also performed. The results showed that sumac extracts sumac water extract (SWE) and sumac ethanol extract (SEE) had an antimicrobial effect, in particular gram-positive bacteria. With the addition of sumac extracts to minced meat samples, the number of TMAB and yeast-mold decreased while the number of yeast-mold decreased and the number of LAB increased. Sumac extracts decreased TBA values of minced meat samples; DPPH increased radical scavenging actives.