Ortaöğretim okul müdürlerinin iletişim yeterliklerine ilişkin öğretmen görüşleri: Karma bir araştırma
Teachers 'views of secondary school school managers about communication qualifications: A mixed research
  1. Tez No: 628279
  2. Yazar: TUBA KÜÇÜK GÜNGÖRMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT POLATCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Yeterliliği, Okul, Okul Müdürü, Öğretmen, Communications, Communications Competencies, School, Principals, Teachers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin görüşlerine göre ortaöğretim okullarında görev yapan okul müdürlerinin iletişim yeterliklerini ortaya koymaktır. Araştırmada, karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu, betimsel tarama deseni ile gerçekleştirilmiştir. Nitel boyutta ise nicel elde edilen sonuçlar çerçevesinde durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle nicel veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında görüşme modeli kullanılarak veriler toplanmış ve incelenmiştir. Araştırmanın nicel basamağının örneklem seçiminde random örnekleme yöntemi kullanılmış ve araştırma örneklemini 206 öğretmen oluşturmuştur. Nicel verilerin toplanmasında, Wiemann (1977) tarafından geliştirilen ve Topluer (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan“İletişim Yeterlikleri Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanmasında ise görüşme türlerinden yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılarak toplamda 15 öğretmen ile görüşülmüştür. Sonuç olarak nicel basamakta öğretmenler, okul müdürlerinin iletişim yeterliklerini, empati-anlama, sosyal rahatlık ve destekleme boyutlarında ve ölçek toplamında yeterli düzeyde görmüşlerdir. Okul müdürünün yaşına göre müdürlerin iletişim yeterliklerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Genç okul müdürlerinin iletişim yeterlikleri, yaşlı okul müdürlerine göre daha yüksektir. Tüm boyutlarda ve ölçek toplamında öğretmenlerin cinsiyeti, öğrenim durumu, branşı ve kıdemi bakımından okul müdürlerinin iletişim yeterlikleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Nitel basamakta ise öğretmenlere göre okul müdürlerinin iletişim yeterlikleri genel olarak etkilidir. Empati ve anlama boyutunda genel eğilim hem güçlü hem de zayıf olduğu yönündedir. Destekleme boyutunda müdürlerin destekleyici olduğu gözlemlenmiştir. Sosyal rahatlık boyutunda ise genel olarak müdürlerin astları ve çevreleri ile olan ilişkilerinin güçlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the communication competencies of school principals working in secondary schools according to the opinions of teachers. In the research, descriptive sequential pattern, one of the mixed research methods, was used. The quantitative dimension of the research was realized with descriptive scanning pattern. In the qualitative dimension, a case study pattern was used within the frame of the results obtained quantitatively. In the research, firstly, quantitative data were collected and analyzed. In the second stage of the research, data were collected and analyzed using the interview model. Random sampling method was used in the sample selection of the quantitative level of the research and 206 teachers constituted the research sample. In the collection of quantitative data, the“Communication Competence Scale”developed by Wiemann (1977) and adapted to Turkish by Topluer (2008) was used. In the collection of qualitative data, a total of 15 teachers were interviewed using the semi-structured interview method. As a result, in the quantitative level, teachers have seen an adequate level the communication competencies of school principals, in terms of empathy-understanding, social comfort and support, and the scale total. According to the age of the school principal was found a significant difference in the communication competencies of the principals. Communication skills of young school principals are higher than older school principals. In all dimensions and scale totals was not found significant difference between the communication skills of school principals in terms of gender, education level, branch and seniority of teachers. In qualitative printing, According to teachers the communication skills of school principals are generally effective. The general trend in empathy and understanding is that it is both strong and weak. It was observed that principals are supportive in the dimension of supporting. In terms of social comfort, it was concluded that the relations of the principals with their subordinates and their environment good relations.