Israel's road to Oslo: The systemic and domestic context of Israeli foreign policy between 1989 and 1993
İsrail'in Oslo'ya giden yolu: 1989-1993 arasında İsrail dış politikasının yerel ve sistemsel kökenleri
- Tez No: 62829
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Oslo Antlaşması, İsrail, Arap-İsrail Anlaşmazlığı, Orta Doğu IV, Oslo Accord, Israel, the Arab-Israeli Conflict, the Middle East m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz İSRAİL'İN OSLO'YA GİDEN YOLU: 1989-1993 ARASINDA İSRAİL DIS POLİTİKASININ YEREL VE SİSTEMSEL KÖKENLERİ Ayturk, ihsan İlker Yüksek Lisans, Uluslararası ilişkiler Bolumu Tez Yöneticisi: Y. Doc. Dr. Meliha B. Altunışık Eylül 1997, 135 sayfa İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Antlaşması modern Orta Doğu tarihinde bir donum noktası teşkil etmektedir. Bu tez 1989-1993 arasında İsrail'in karar alma mekanizmasını incelemektedir, İsrail dış politikasına etki eden sistemsel ve yerel faktörler belirtilmekte ve İsrail'in güvenlik ve dış politikalarının oluşumunda yerel faktörlere dikkat çekilmektedir. Tezin başlıca önermesi İsrail dış politikasını genellikle güvenlik-merkezli inceleyen yaklaşımların yerini İsrail halkının Soğuk Savaş ve Körfez Savaşı sonrası geçirdiği değişiklikleri göz önüne alan toplumsal ve ekonomik açıklamalara bırakması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISRAEL'S ROAD TO OSLO: THE SYSTEMIC AND DOMESTIC CONTEXT OF ISRAELI FOREIGN POLICY BETWEEN 1989 AND 1993 Ayturk, ihsan Ilker M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assist. Prof. Dr. Meliha B. Altunisik September 1997, 135 pages The Oslo Accord signed by Israel and the Palestine Liberation Organization in 1993 marks a watershed in the modern history of the Middle East. This thesis investigates the decision-making of the Israeli side between 1989 and 1993. The systemic and the domestic components of the Israeli foreign policy are outlined and the domestic base of Israel's security and foreign policies is emphasized. The main argument of the thesis is that the security-centered approaches to Israeli policy-making should give way to societal and economic explanations which take into consideration the changes in the Israeli society since the end of the Cold War and the Gulf War.