Japan's China policy over Manchuria (1931-1933)
Japonya'nın Mançurya üzerindeki Çin politikası (1931-1933)
  1. Tez No: 62828
  2. Yazar: ESEL SEDA ARAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. METE TUNCOKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mançurya, Kuzey Mançurya Demiryolu, Kwantung Ordusu, Meiji Anayasası, Çin ulusalcılığı, Uzakdoğu krizi, Mukden olayı, Mançuko. IV, Manchuria, South Manchuria Railway, Kwantung Army, Meiji Constitution, Chinese nationalism, Far Eastern crisis, Mukden Incident, Manchoukuo. m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz Arat, Esel Seda Yüksek Lisans, Uluslararası ilişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Mete Tuncoku Ağustos 1997, 86 sayfa Bu tez, Japonya'nın Mançurya diye de bilinen Çin'in üç doğu bölgesine yönelik 1920'li ve 1930'lu yıllarda izlediği politikayı özellikle 1931 ve 1933 yıllan arasındaki gelişmelere deyinerek incelemektedir. Çalışma, Mançurya krizine neden olan Mukden olayım anlayabilmek için öncelikle, etkili olan faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma temelde, Mançurya krizinin, kontrolden çıkmış bir grup askerin değil, Japonya'nın içerde ve dışarda karşılaştığı ekonomik durum ve Meiji anayasasının eksikliklerinin bir ürünü olduğunu tartışmaktadır. Tez ayrıca Mançurya'nın Japonya için“ekonomik cankurtaran”olarak vazgeçilmezliğine işaret etmektedir. Bu araştırma bundan başka, krizin Japon ulusal çıkarları üzerindeki etkisini incelemektedir ve bu bağlamda sonuçlar ne kadar ölümcül olursa olsun Mançurya'dan Japonya'nın vazgeçmesinin ne kadar imkansız olduğunu tartışmaktadır. Nitekim, bu çalışmadaki temel argüman Japonlar için Mançurya'nın işgalinin ne kadar vazgeçilmez olduğu ve Japonya'nın anayasal yapısının bu süreci hızlandırarak 1931 yılı sonlarında işgale sebebiyet verdiğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Arat, Esel Seda M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. A. Mete Tuncoku August 1997, 86 pages This thesis analyzes Japan's China policy over the three Eastern provinces of China, also known as Manchuria, in the 1920's and 1930's with a special emphasis on the years between 1931 and 1933. The study aims to scrutinize the operative factors in the first place in order to understand the Mukden Incident which led to the Manchurian crisis. This study principally argues that the Manchurian crisis in its essence was not the product of a group of army members out of control, but rather the product of the economic conditions Japan faced both at home and abroad as well as the deficiencies of the Meiji Constitution. The thesis also points out the inevitability of Manchuria for Japan as an“economic lifeline”. This research further contemplates on the consequences of the crisis on Japan's national interests and within this framework, argues the invalidity of surrendering Manchuria on the part of the Japanese no matter how fatal the outcome might have been. Thus, the main argument in this study is that conquest of Manchuria was inescapable for the Japanese and that the constitutional structure of Japan hastened the process and led to its emergence in late 1 93 1.