Kolon anastomozu yapılan ratlarda sildenafil ve resveratrolün anastomoz iyileşmesi üzerine etkileri
The effects of sildenafil and resveratrol on anostomosis healing in rats
- Tez No: 628300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER REYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sol kolon anastomozu, Anastomoz iyileşmesi, Resveratrol, Sildenafil, Left colon anastomosis, The healing of anastomosis, Resveratrol, Sildenafil
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sol kolon anastomozu yapılan ratlarda anastomoz iyileşmesi üzerine sildenafil ve resveratrolün anastomoz iyileşmesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Yöntem ve Gereç: Çalışmamızda toplam 36 adet Wister-Albino tipi rat kullanıldı. Her grupta 9 rat olacak şekilde kontrol, resveratrol, sildenafil ve kombine toplam 4 grup oluşturuldu. Ratlara sol kolon anastomozu yapıldı. Postoperatif patlama basıncı, hidroksiprolin düzeyi ve histopatolojik inceleme yapıldı. Sonuçlar birbirleri ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Sonuçlara bakıldığında kontrol grubu ile kombine grup arasında patlama basıncı açısından anlamlı farklılık saptanmıştır. Nekroz açısından değerlendirildiğinde resveratrol grubu ile kombine grup arasında anlamlı farklılık olduğu görüldü. Resveratrol ile kontrol grubu arasında, resveratrol ile sildenafil grubu arasında, resveratrol ile kombine grup arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Ödem açısından baktığımızda kombine grup ile kontrol grubu arasında, kombine grup ile sildenafil grubu arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Histopatolojik incelemenin diğer parametrelerinde ve hidroksiprolin seviyesinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. Sonuç: Çalışmamızda tek başına sildenafil ve resveratrolün kolonik anastomoz üzerine etkisi çok belirgin değildir fakat birlikte kullanılmasının yara iyileşmesini belirgin derecede olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Kolon anastomozları sonrası görülen kaçak oranının kısmen de olsa sildenafil ve resveratrol kombinasyonunun kullanımı ile azaltılabileceği görülmüştür
Özet (Çeviri)
The Effects of Sildenafil and Resveratrol on Anostomosis Healing in Rats Purpose: The aim of study is to invastigate the effects of sildenafil and resveratrol on anastomosis healing in rats which loft colon anastomosis war performed. Methot and Materials: In our study, 36 wister albino type rats were used in total. 4 groups were created and each group contains 9 rats, which are control group, resveratrol group, sildenafil group and combined group. Left colon anastomosis was applied to the rats. Sildenafil and resveratrol was formed. Brusting pressure, hydroxiproline level and histopathological scan were done in postoperatives. The results were compared with each other statistically. Findings: When wee see the results, we can see considerable differences between control group and combined group considering the bursting pressure. Also we see considerable differences between resveratrol group and combined group, control group, sildenafil group considering necrosis. Considering the oedema, we can see considerabl differences between control group and combined group also combined group and sildenafil group. In the other parameters of histopathological scan and in the level of hydroxiproline, there is no any considerable differences between the groups. Results: In our study, the effect of sildenafiln and resveratrol alone on colonic anastomosis is not so prominent. But it is seen that being used together affects the wound healing in positive way significantly. It is partially possible to decrease leaking rate shown after colon anastomosis with help of usage of the combination sildenafil ans resveratrol.