Kolorektal kanser nedeniyle opere edilen olgularda diseke edilen pozitif ve negatif lenf nodu sayılarının sağkalıma etkisi
The effect of dissected positive and negative LYMPH nodes on survival in subjects who were operated for colorectal cancer
  1. Tez No: 628299
  2. Yazar: DEMET ALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, sağkalım oranı, lenf nodu sayısı, Colorectal cancer, survival rate, lymph node number
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmada kolorektal kanser nedeniyle opere edilen olgularda diseke edilen pozitif ve negatif lenf nodu sayılarının sağkalıma etkisi ve sağ kalımda etkili olabilecek minimum lenf nodu sayısının saptanabilmesi amaçlanmıştır. Gereç/Hastalar ve Yöntem: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2009-Aralık 2018 yılları arasında kolorektal kanser nedeniyle opere edilen olgular geçmişe yönelik tarandı. Hastaların demografik bilgileri, operasyona ve tümör evresine ait verileri, çıkarılan toplam, metastatik ve metastatik olmayan lenf nodu sayısı ve ek olarak adjuvan tedavi kullanımı kaydedildi. Bulgular: Toplamda 148 hasta (80 yaşayan, 68 ex) incelendi. Olguların ortalama yaşam süresi 66,9 ay, ortalama takip süresi 50 ay ve genel sağkalım %54 olarak saptandı. En az 5 yıllık verisine erişilen 98 hasta (54 yaşayan, 44 ex) mevcuttu. Diseke edilen lenf nodu sayısının ≥21olmasının istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte genel sağkalım oranını artırdığı görüldü. Metastatik olmayan lenf nodu sayısının ≤16 olmasının %55,88 duyarlılık ve %68,75 özgüllük oranları ile genel mortalite üzerine anlamlı bir etkisi olduğu tespit edildi (p=0,042). Metastatik lenf nodu sayısının (11 ve daha fazla) artması da genel sağkalım oranları üzerinde olumsuz etki eden bir değişken olarak bulundu. Ayrıca yaş, TNM evresi, adjuvan kemoterapi alınmamış olması ve adjuvan tedavi tipinin sağkalım üzerinde etkisi saptandı. Tartışma ve Sonuç: Metastatik olmayan lenf nodu sayısının ≤16 olmasının genel mortalite üzerine anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca, metastatik lenf nodu sayısının 11 ve daha fazla olması, ileri evre hastalık göstergesi olarak genel sağkalım oranlarında anlamlı düşüşe yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the effect of dissected positive and negative lymph nodes on survival and the minimum number of lymph nodes that may have an effect on survival in subjects who were operated for colorectal cancer. Materials/ Patients and Methods: Patients who were operated for colorectal cancer between January 2009 and December 2018 in Izmir Bozyaka Training and Research Hospital General Surgery Clinic were screened retrospectively. Demographic data, operation and tumor stage related data, number of total, metastatic and nonmetastatic extracted lymph nodes and additional adjuvant therapy related data were recorded. Results: A total of 148 patients (80 living, 68 ex) were examined. The average life duration of the patients was 66.9 months, the average follow-up was 50 months, and the overall survival was 54%. There were 98 patients (54 living, 44 ex) who had at least 5 years of data. It was seen that when the number of lymph nodes dissected was ≥21 over all survival rate increased, although it was not statistically significant. It was found that the number of non-metastatic lymph nodes ≤16 had a significant effect on overall mortality with 55.88% sensitivity and 68.75% specificity (p = 0.042). The increase in the number of metastatic lymph nodes (11 and more) was also found to be a parameter that had a negative effect on overall survival rates. In addition, age, TNM stage, adjuvant chemotherapy, and the type of adjuvant treatment was found to be effective on survival. Conclusion: The number of non-metastatic lymph nodes ≤16 has a significant effect on overall mortality. In addition, the number of metastatic lymph nodes 11 or more lead to a significant decrease in overall survival rates as an indicator of advanced disease.