Öğrencilerin sosyalleşme süreci ve rekreasyon faaliyetlerine katılımlarının incelenmesi: Turizm fakülteleri örneği
Examination of socialization process of students and their participation in recreational activities: The case of tourism faculties
  1. Tez No: 628319
  2. Yazar: BURAK PINAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CÜNEYT ŞAPCILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Rekreasyon, Turizm Fakülteleri, Socilaizing, Recreation, Tourism Faculties
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Turizm Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin sosyalleşme düzeylerinin belirlenmesi çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Alt amacını ise; öğrencilerin rekreasyon faaliyetlerine katılmama nedenlerinin tespit edilmesi oluşturmaktadır. Birincil veriler anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma kapsamında 10 üniversitenin turizm fakültesinde eğitim gören 946 öğrenci değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen birincil veriler istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde öğrencilerin sosyalleşme sürecinde aile, okul ve kültürün en önemli unsurlar olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin sosyalleşme süreçleri ile cinsiyeti arasında istatistiki olarak farklılıklar belirlenmiştir. Öğrencilerin rekreasyon faaliyetlerine katılmama nedenleri ile üniversite, bölüm ve aylık gelir arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğrencilerin rekreasyon faaliyetlerine katılma durumları incelendiğinde, en çok tercih edilen rekreasyon faaliyetlerinin arkadaş toplantıları-ziyaretler ve internet-bilgisayar oyunları olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin rekreasyon faaliyetlerini seçerken etkili olan faktörler incelendiğinde ise, kişisel uygunluk faktörünün öne çıktığı tespit edilmiştir. Araştırma zaman, maliyet ve ulaşılabilirlik açısından kısıtlılık oluşturmasından dolayı belirlenen 10 fakülte ve 2019-2020 eğitim öğretim yılı ile sınırlandırılmıştır. Uygulama alanı olarak farklı bir alanın seçilmesinin literatüre kısmen de olsa katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to determine the socialization levels of students who study in Tourism Faculties. Its sub-objective is to determine the reasons why students do not participate in recreation activities. Primary data was obtained by using questionnaire technique. In the scope of the study, 946 students who study in the tourism faculties of 10 universities were evaluated. The data obtained from primary data were tested by using statistics program. When research findings are evaluated family, school and culture were found as the most important elements in the socialization process of the students. Statistically, differences between students socialization process with gender were determined. Significant differences were determined between the reasons of students' not to participate in recreation activities due to university, department and monthly income. When students participation in recreation activities is examined, it is determined that the most preferred recreation activities are friend meetings-visits and internet-computer games. When the factors which affect the students' selection of recreation activities were examined, it is seen that the factor of personal suitability stands out. The research has been limited to 10 faculties and the 2019-2020 academic year due to limitations in terms of time, cost and accessibility. It is thought that choosing a different area as the application field will contribute to the literature, albeit partially.