Pozitivizmin Türk devrimi'ne etkileri
Effects of positivism on the Turkish revolution
  1. Tez No: 628355
  2. Yazar: HURİYE BARUT ELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Akıl, Bilim, Türk Devrimi, Pozitivizm, Intelligence/Wisdom, Science, Turkish Revolution, Positivism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
19. yüzyılda çağın gerisinde kaldığını fark eden Osmanlı Devleti modernleşme sürecine girmiş ve modernleşmenin gereği olarak Batı'ya yönelmiştir. Bu dönemde Osmanlı Devleti birçok düşünce akımının etkisinde kalmıştır. Bu düşünce akımlarından birisi de pozitivizmdir. Bilim ile eş anlamlı kabul edilen pozitivizm, birlik ve ilerlemeyi devletin temel hedefi olarak kabul etmiştir. Birlik ve ilerleme Osmanlı Devleti'nin temel ihtiyacı olmasının yanı sıra yeni Türk Devleti'nin de temel ihtiyacıdır. Cumhuriyetin kurulmasından itibaren pozitivizm sadece aydınların anlamaya çalıştığı düşünce ekolü olmaktan çıkmış, yeni kurulan cumhuriyetin felsefesine dönüşmüştür. Temel amacı, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak ve bu devletlerin bulunduğu seviyenin üzerine çıkmak olan Mustafa Kemal, geleneksel düşünce akımları ile bu gelişmenin yaşanmasının mümkün olmadığının farkındadır. Dolayısıyla metafizik temelli bu düşünce akımlarından uzak durmuş ve ilmi temelli düşünce akımı olan pozitivizmi benimsemiştir. Böylece devrimin temeline pozitivizm oturtulmuştur. Mustafa Kemal'in çağdaşlaşma anlayışı bütünü ifade etmektedir. Devrimlerin sürekliliğinin sağlanabilmesi için tüm alanlarda yenileşmeye gidilmiş, yeni bir toplum yapısı oluşturulmak istenmiştir. Bu bakımdan siyasi alanda yapılan inkılapların ardından kültür alanında da inkılaplar yapılmıştır. Batı temel alınarak yapılan bu inkılaplarda ulusalcı anlayıştan da vazgeçilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Realizing that it was behind the era in the 19th century, the Ottoman Empire entered into the process of modernization and turned to the West as a requirement of modernization. During this period, the Ottoman Empire was influenced by many thought currents. One of these trends of thought is positivism. Positivism, which is considered synonymous with science, has accepted unity and development as the main objectives of the state. Unity and development are the basic needs of the Ottoman Empire as well as the basic needs of the new Turkish State. Since the foundation of the Republic, positivism has ceased to be the school of thought that the intellectuals are trying to understand and has become the philosophy of the newly established republic. Mustafa Kemal, whose main purpose is to reach the level of contemporary civilizations and to rise above the level of these states, is aware of the fact that this development is not possible with traditional currents of thought. Therefore, he abstained from these metaphysics-based thought currents and adopted positivism, which is a science-based thought movement. Thus revolution was based on the ground of the positivism. Mustafa Kemal's understanding of modernization refers to the whole. In order to ensure the continuity of the revolutions, all areas were reformed and forming a new society structure was desired. In this respect, following reforms in the political field, reforms were made in the field of culture. In these revolutions based on the West, nationalist understanding was not abandoned.