Divan-ı Harp mazbata suretlerinde Ardahan ve Alacadağ muharebeleri (1877-1878) (transkripsiyon ve değerlendirme)
Court battle records Ardahan and Alacadağ wars (1877-1878) (encryption and evaluation)
- Tez No: 628380
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÖĞÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Ardahan, Alacadağ, Esir, Divan-ı Harp, 1877-1878 Ottoman-Russian War, Ardahan, Alacadağ, Prisoner, War Court
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmada, 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi'nin Doğu Cephesi'nde gerçekleşen Alacadağ ve Ardahan Muharebeleri üzerinde durulmuştur. XIX. Yüzyıla gelindiğinde Rusların Panslavizm politikasını gerçekleştirme, sıcak denizlere inme ve Balkanlar'a hâkim olma isteği, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1877 yılında yeni bir savaşın başlamasına neden olmuştur. Anadolu ve Rumeli'de iki cepheli olarak gerçekleşen savaş Osmanlı Devleti'nin ağır bir yenilgiye uğramasıyla neticelenmiştir. Rusya orduları Balkanlarda Edirne'ye kadar ilerlemiş, Kafkasya cephesinde ise Rus ordusu Kars, Ardahan ve Batum'u ele geçirmiştir. Ayastefanos ve Berlin Anlaşmalarıyla sonuçlanan bu savaşta Osmanlı Devleti çok fazla toprak kaybına uğramıştır. Çok sayıda Türk askeri Rus ordusunun eline esir düşmüştür. Ardahan'da binden fazla, Alacadağ'da ise 6-7 bin kadar Türk askeri silah bırakarak Rus kuvvetlerine teslim olmuştur. Osmanlı yönetimi açısından bu büyük yenilginin hazmedilmesi kolay olmamış, muharebenin ardından Divan-ı Harpler oluşturularak savaş sorumlularının yargılanmasına başlanmıştır. Ardahan ve Alacadağ yenilgilerinin sorumluları olarak görülenler Anadolu Divan-ı Harbi'nde yargılanmış ve çeşitli cezalara çarptırılmışlardır. Daha sonra her iki yargılamanın“Mazbata Suretleri”yayınlanarak kamuoyuna açıklanmıştır. Bu çalışmada söz konusu mazbata suretleri transkribe edilerek döneme ait diğer kaynaklar ışığında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Battle of Alacadağ and Ardahan, which took place on the Eastern Front of the 1877-1878 Ottoman-Russian War, known as the 93 War, was emphasized. By the nineteenth century, the desire of the Russians to carry out the policy of Panslavism, to descend to the warm seas and to dominate the Balkans caused a new war between the Ottoman Empire and Russia in 1877. The war, which took place on two fronts in Anatolia and Rumelia, was the result of a heavy defeat of the Ottoman State. Russian armies advanced to Edirne in the Balkans, On the Caucasian front, the Russian army captured Kars, Ardahan and Batum. In this battle which resulted in the Treaties of Ayastefanos and Berlin, the Ottoman Empire suffered a lot of land loss. Many Turkish soldiers were captured by the Russian army. More than a thousand Turkish soldiers in Ardahan and 6-7 thousand Turkish soldiers in Alacadağ surrendered to Russian forces. For the Ottoman administration, it was not easy to digest this great defeat, and after the war, war court assemblies were formed and the trial of the war officers started. Those who were responsible for the defeats of Ardahan and Alacadağ were tried in the Anatolian War Court and sentenced to various penalties. Later,“Mazbata Surrogates”of both proceedings were published and disclosed to the public. In this study, the copies of the mentioned mazbata were transcribe and analyzed in the light of other sources of the period.