Avrupa Birliği Hukuku'nda çocuk ve genç işçilerin korunması
Protecting children and young worker at European Union law
- Tez No: 628379
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN BİRBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Genç, Çocuk Çalışan, Genç Çalışan, Çocuk İşçi, Genç İşçi, Avrupa Birliği Hukuku'nda Çocuk İşçi, Türk Hukuku'nda Çocuk İşçi, Çocuk İşçiliğiyle Mücadele
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde ulusal ve uluslararası yönden çocuk, çocuk-genç işçi kavramlarına değinilecek, çalışmamızın konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için benzer kavramlar ile değinilen kavramların farklılıkları incelenecektir. Akabinde çocuk işçiliğinin sebepleri tartışılacak, son olarak çocuk işçiliği ile mücadele yolları ile çocukların korunma sebepleri açıklanarak ilk bölüme son verilecektir. İkinci bölümünde iş hukuku açısından çocuk ve genç işçilerle ilgili uluslararası düzenlemelerden bahsedilecektir. Uluslararası düzenlemelerde çocuk ve genç işçilere ilişkin sırasıyla Milletler Cemiyeti ve Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü, Avrupa Birliği hükümlerine değinilerek son olarak üçüncü bölüme geçiş yapılacaktır. Üçüncü bölümde çocuk ve genç işçilere ilişkin ulusal mevzuatta Anayasa, kanun ve yönetmelik hükümlerinden söz edilecektir. Araştırmamızda Avrupa Birliği Hukuku'nun ulusal hukuka doğrudan- dolaylı etkisi değerlendirilecek ve yine ulusal hukuk ile Avrupa Birliği Hukuku'nun birbirine uyan- uymayan yönleri tartışılacaktır. Sonuç olarak iş hukuku konusunda çocuk ile genç işçilerin korunması amacıyla hali hazırda bulunulan ile ulaşılması gereken hukuki aşama değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of this study consisting of three sections, the concepts of“child”and“child and juvenile laborer”in terms of national and international law will be addressed, for better understood of our study, the differences beetween similar and mentioned concepts will examined. Then, the reasons of child labour will be discussed, finally first chapter will be ended by explaining the ways of struggle with child labour and reasons for protection of children. In the second section, the international legislative regulations regarding child and juvenile laborers will be mentioned in terms of labor law. In international legislative regulations regarding child and juvenile laborers, the provisions of the League of Nations, the United Nations, the International Labor Organisation and the European Union will be discoursed and it will be led into the third section. In the third section, the Constitution of Turkey, laws and regulations will be emphasized with regard to child and juvenile laborers in the national legislation. In this study, the direct-indirect effect of European Union law on the national law will be evaluated and the compatible and incompatible aspects of national law and European Union law will be discussed. Consequently, the current and objective legal stage in the field of labor law will be assessed in terms of protection of child and juvenile laborers.