Türkiye'de kullanılan ödeme ve finansal yatırım araçları üzerinde kuşaklararası farklılığın analizi
Analysis of intergenerational differences on payment and financial investment instruments used in Turkey
- Tez No: 628386
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYRAKDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşak Kavramı, Kuşaklararası Farklılıklar, Yatırım Araçları, Ödeme Araçları, Concept of Generation, Differences Between Generations, Investment Instruments, Payment Instruments
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kuşak, nesil veya bir diğer adıyla jenerasyon kavramı; aynı zaman diliminde doğmuş ve aynı dönemin sunduğu şartlarda büyüyerek, benzer deneyimlere tanıklık etmiş ve benzer sorumlulukların yüklenmiş olduğu kişiler topluluğuna denilmektedir. Geçmişte 15 ile 20 yıllık zaman diliminde kuşakların değiştiği gözlemlenirken, günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler ve küreselleşmenin etkisiyle bu zaman aralığında kısalma yaşanmaya başlanmıştır. Her kuşak grubu yaşadığı dönemin teknolojik, ekonomik, siyasi ve sosyal alanda meydana gelen gelişmelerden etkilenerek toplumların kültürel yapılarında bazı farklılıklara yol açmaktadır. Oluşan bu farklılıklara bağlı olarak kuşakların karakteristik özellikleri birbirinden farklılaşarak tasarruflarını değerlendirmede kullanacakları yatırım araçları, değiş-tokuşu gerçekleştirirken tercih edecekleri ödeme araçları, finansal okur-yazarlık düzeyleri birbirlerinden farklılaşma göstermektedir. Bu çalışmada, teknolojiyle birlikte hayatımıza giren yeni yatırım araçları ve ödeme araçlarını, kuşaklararası farklılıkları göz önünde bulundurarak finansal yönetime etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında anket yöntemi seçilmiştir ve 716 denekten araştırma verileri toplanarak, parametrik olmayan istatistik yöntemlerinden birisi olan ki-kare bağımsızlık testleri uygulanmıştır. Sonuç olarak yapılan testler ile kuşaklararası farklılığın, ödeme ve yatırım araçları üzerinde etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Posterity, peers or also known as generation is the name given to the whole community of people who are born in approximately in the same time period, witnessed the same life experiences and are held responsible for similar responsibilities. It is observed in the past that these generations have been changing inn 15 or 20 years; however, length of these periods are shortened because of current technological developments and globalization. Each generation affects the cultural structures of the society while being affected by technological, economical, political and social developments. Characteristics vary, derived from the difference between the generations, in investment instruments that they use while making use of their savings, payment methods whilst conducting trade and their levels of financial literacy. In this study, effects on financial management are tried to be determined while taking new investment and payment instruments in our lives and differences between generations in consideration. Data in this paper was gathered using the questionnaire method and chi square independence testing technique, which is one of the non-parametric statistical techniques, was applied gathering data from 716 participants. As a result with the tests conducted it is determined that difference between generations has an effect on the payment and investment instruments.