Bilgisayarlı tomografide subkutanöz ve visseral yağlanma ile diaphragma varyasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship of subcutaneous and visseral adiposity to the variations of diaphragm based on ct scans
- Tez No: 628426
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMİHAN İLKNUR UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Diaphragmatic openings, subcutaneous adiposity, vertebral level, visseral adiposity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Abdominal yağ dokusu visseral yağ dokusu (VYD) ve sunkutanöz yağ dokusu (SYD) olarak iki bölümde sınıflandırılabilir. Lomber vertebra L3 seviyesinde ölçülen yağ dokusu alanı (vücut yağ oranının nitelikli göstergesi) diaphragma kubbeleri ve geçitlerinin karşılık geldiği vertebra seviyeleri üzerinde etkili olabilir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, vertebra seviyelerine ilişkin verilerin, bireyler ve etnik köken arasında ve hatta anatomik kaynaklardaki bilgiler ile tutarsızlık gösterdiği görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, abdominal yağ dokusunun diaphragma kubbeleri ve geçitleri üzerindeki etkinliğinin bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinde incelenmesidir. 206 hastanın (96 erkek, 110 kadın, 18-86 yaş arası) abdominal BT görüntüleri incelendi. VYD ve SYD, aksiyal düzlemde L3 seviyesinde ölçüldü. Diaphragma'ya ait yapıların vertebra seviyeleri aksiyal ve sagittal düzlemlerde tespit edildi. Elde edilen vertebra seviyeleri ve ölçüm değerleri yaş ve cinsiyet açısından karşılaştırılmış ve bu değişkenler arasındaki korelasyon analiz edildi. Diaphragma geçitlerinden foramen venae cavae, hiatus oesophageus ve aorticus'un vertebra seviyeleri sırasıyla T10 (%29), T10 (%29) ve T12 (%44) bulundu. Diaphragma sol kubbesi çoğunlukla T10 ve T11'de (%44) tespit edilirken, sağ kubbesi T9 ve T10'da (%47) tespit edildi. VYD ve SYD'nun ortalama değerleri 17,75 ±11,82 cm 3 ve 26,18 ± 17 cm 3 ölçüldü. Ayrıca, vertebra seviyeleri, azalan yağ dokusu ile aşağı doğru bir kayma göstermesine rağmen anlamlı bir fark görülmedi. Ölçüm parametrelerinin değerleri arasında yaş ve cinsiyete göre istatistiki açıdan önemli bir fark görülmedi. Bu anatomik ilişkinin detaylı bilgisi, ayırıcı tanıda ve klinikte pratik eğitimde oldukça önemlidir. Ayrıca, bu bilgiler girişimsel işlemlere yönelik cerrahi yaklaşımlar sırasında referans olarak kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : Diaphragma geçitleri, subkutanöz yağ doku, vertebral seviye, visseral yağ doku
Özet (Çeviri)
Abdominal adipose tissue can be classified into visseral adipose tissue (VAT) and subcutaneous adipose tissue (SAT). The vertebral levels of the domes of the diaphragm and the diaphragmatic openings can be affected by adipose tissue area, which measured at third lumbar vertebra (L3) level. Recent studies have pointed out the discrepancies among individuals and ethnicities and also, with in anatomical texts. The aim of this study was to investigate the association of abdominal adipose tissue with the diaphragmatic domes and openings using computed tomography (CT). Abdominal CT scans of 112 patients (57 male, 55 female, age range: 18–86 years) were analyzed. VAT and SAT areas were measured and the vertebral levels of the diaphragmatic compositions were also recorded. The results were compared with respect to age and sex. The diaphragmatic openings of the inferior vena cava, esophagus and aorta level occur at T10 (29%), T10 (29%), and T12 (44%),respectively. The left and right domes of the diaphragm was identified mostly at T10-11 (44%) and T9-10 (47%). The mean values of VAT and SAT were found as 17,75 ± 11,82 cm 3 ve 26,18 ± 17 cm 3 , respectively. The vertebral levels showed a downward shift with decreasing adipose tissue but did not show a significant difference. Also, there were no statistically significant differences with respect to age and sex. This anatomical relationship is of great importance in differential diagnosis, clinical practice and can be used as a reference for safe surgical approach during interventional procedures.