Beliren yetişkinlik döneminde sosyal görünüş kaygısı: Algılanan anne baba tutumu ve mükemmeliyetçiliğin yordayıcı gücü
Social appearance anxiety in emerging adulthood: The predictive role of perceived parental attitudes and perfectionism
- Tez No: 628440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE AKBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Görünüş Kaygısı, Algılanan Anne Baba Tutumları, Mükemmeliyetçilik, Beliren Yetişkinlik, Social Appearance Anxiety, Perceived Parenting Styles, Perfectionism, Emerging Adulthood
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerde algılanan anne baba tutumları ve mükemmeliyetçiliğin sosyal görünüş kaygısı üzerindeki yordayıcı gücünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilindeki devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 284'ü kadın 164'ü erkek olmak üzere toplam 448 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların yaşları 18-25 aralığındadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem t- Testi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon tekniği ve Hiyerarşik Regresyon Analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, kadınlarda sosyal görünüş kaygısının erkeklere göre daha yüksek olduğu, mükemmeliyetçiliğin genel olarak ve yüksek kişisel standartlar belirlemede erkeklerde, düzen boyutunda ise kadınlarda yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anne ve baba için algılanan duygusal sıcaklık ve aşırı koruyucu tutumların kadınlarda, baba için algılanan reddediciliğin ise erkeklerde yüksek olarak algılandığı bulgulanmıştır. Bir başka bulguya göre; üniversite türüne göre sosyal görünüş kaygısının farklılaştığı ve devlet üniversitesinde öğrenim gören bireylerin vakıf üniversitesindekilere göre sosyal görünüş kaygılarının daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgular, mükemmeliyetçi kişilik özellikleri ile algılanan anne baba tutumları arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan; anne baba tutumları ve mükemmeliyetçi kişilik özellikleri ile sosyal görünüş kaygısı arasında da anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Yapılan hiyerarşik regresyon analizlerine göre; anne için algılanan reddedicilik, baba için algılanan duygusal sıcaklık, mükemmeliyetçi kişilik özelliklerinden hata yapma endişesi, yaptığından emin olamama ve kişisel standartların sosyal görünüş kaygısının yordayıcısı olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca hata yapma endişesi sosyal görünüş kaygısının en güçlü yordayıcısıdır. Son olarak bulgular ilgili alan yazın çerçevesinde yorumlanarak bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the main aim is to analyze the predictive power of perceived parenting styles and perfectionism on social appearance anxiety of individuals in emerging adulthood period. The sample of this research consists of totally 448 students, 284 of whom are female and 164 of them are male, studying at public and foundation universities in Istanbul. The ages of the participants are in the range of 18-25. The data were created by utilizing the Personal Information Form, Social Appearance Anxiety Scale, Frost Multidimensional Perfectionism Scale and S-EMBU-C (Egna Minnen Barndoms Uppfostran; One's memories of upbringing). Independent sample t-test, Pearson Moments Product Correlation technique and Hierarchical Regression Analysis were used in the data analysis. According to the findings obtained from the research, it was determined that social appearance anxiety was higher in women than in men. Perfectionism was found to be higher in men in general and in setting higher personal standards from the sub-dimensions of perfectionism. Besides, women is higher in order from the sub-dimensions of perfectionism. Considering the type of university, it was found that social appearance anxiety differentiated and that individuals studying at public university had higher social appearance anxiety than those at foundation university. The findings show that there are significant relationships between perfectionist personality traits and perceived parenting styles. On the other hand; there are also significant relationships between perceived parenting styles and perfectionist personality traits and social appearance anxiety.According to the hierarchical regression analysis; it was concluded that perceived rejection for the mother, perceived emotional warmth for the father, anxiety about making mistakes from perfectionist personality traits, not being sure that she/he did, and personal standards were the predictors of social appearance anxiety. Also, anxiety for making mistakes is the strongest predictor of social appearance anxiety. Finally, the findings are interpreted within the framework of the relevant literature, and some suggestions are given.