Beliren yetişkinlerin evlilik ve eş seçimine ilişkin algılarının incelenmesi
Examining the perceptions of emerging adults about marriage and mate selection
- Tez No: 951994
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA EBRU İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beliren yetişkinlik, evlilik algısı, eş seçimi, Emerging adulthood, perception of marriage, mate selection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Evlilik yaşam döngüsü içindeki önemli kararlardan birisidir. Evlilik kararının verilmesinde bireylerin evliliğin kendileri için ne anlama geldiğini bilmesi ve evlilikten beklentilerini belirlemesi önemli görülmektedir. Sağlıklı bir evlilik için eş seçiminin doğru yapılması gereklidir. Çünkü yapılan eş seçimlerinin sonucu bireyleri duygusal, ruhsal, fiziksel ve sosyal açılardan etkilemektedir. Günümüzde toplumsal ve teknolojik alanda yaşanan gelişmelerin etkileri evlilik kararlarına da yansımaktadır. Bu doğrultuda günümüzdeki beliren yetişkinlerin evliliğe bakış açısı hakkında fikir sahibi olmak önemli görülmektedir. Bu araştırmada beliren yetişkinlerin evlilik ve eş seçimine yönelik algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 2024 – 2025 eğitim öğretim döneminde Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) lisans programı öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle her sınıf düzeyinden (1., 2., 3. ve 4. Sınıf) gönüllü olarak katılım sağlayan 14 üniversite öğrencisiyle (7 erkek, 7 kadın) çalışma yürütülmüştür. Katılımcıların yaşları 18 – 23 yaş aralığındadır. Araştırmanın verilerini elde etmek için araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Demografik Bilgi Formu ve literatür ışığında 14 sorudan oluşturulan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler tematik analiz yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre gençlerin genel olarak evliliğe karşı olumlu bir bakış açısına sahip oldukları görülmüştür. Her bir soru için birçok kategori ve tema oluşturulmuştur. Katılımcılar için evliliğin anlamı; hayatı paylaşmak, sevgi, saygı, güven, sadakat, duygusal bağ kurma ve sorumluluk şeklindedir. Evlilikten beklentileri; saygı ve sevgi temelli bir evlilik beklentisi, mutlu ve huzurlu bir hayattır. Evliliğin mevcut yaşam biçimine olan etkisi katılımcılar tarafından olumlu ve olumsuz yönlü olabileceği şeklinde ifade edilmiştir. Katılımcılar genel olarak evlenmek isteyecekleri kişiyle sosyal bir ortamda ve tesadüfi bir şekilde tanışmak istemektedirler. Evlenmeyi isteyecekleri kişi ile ortak zevk ve ilgi alanına sahip olmanın önemli olduğu ifade edilmiştir. Katılımcılar kendi fiziksel özelliklerini boy, kilo ve güzellik çerçevesinde ortalama olarak değerlendirirken eş adaylarından fiziksel olarak beklentileri boy ve kilo çerçevesinde belirtilmiştir. Erkeklerin kadınlardan daha çok dış görünüşe önem verdikleri görülmüştür. Sosyekonomik ve sosyokültürel olarak kendisine benzer veya denk kişileri eş seçme eğilimi olduğu sonucuna varılmıştır. Katılımcıların eş adayında olmazsa olmaz kriterleri farklılıklar gösterse de en çok dile getirilen kriterler; güven, sadakat, anlayış, düşünceli olma gibi duygusal özelliklerdir. Katılımcıların genel olarak online platformlardaki ilişkilere bakış açısı olumsuzdur. Online platformların ilişkiye olan etkisine bakıldığında güven ortamına zarar verdiği ve samimiyeti azaltması sonucu ilişkilerin sağlıklı olmadığı düşünülmektedir. Sosyal medya üzerinden tanışarak evlenmeye dair görüşler genel olarak olumsuzdur. Çünkü sosyal medyada üzerinden tanışmanın yüzeysel, sahte ve geçici olduğu düşünülmektedir. 14 katılımcının 7' sinin daha önce online platformlar üzerinden bir ilişkisi olmuştur. Online platformlardan daha önce sevgilisi olan katılımcıların ilişkilerinin başlama sebepleri; dış görünüşün beğenilmesi, kişinin sosyal medya profilindeki kimliğinin beğenilmesi, ortak ilgi alanları ve etkinlikler aracılığıyla iletişime geçilmesi ve bunun sonrasında devam ettirilmesi, sosyal platformlarda kişilerle etkileşime geçme şansının elde edilmiş olmasıdır. Bu ilişkilerin bitiş nedenleri ise; Uzak mesafenin varlığı ve fiziksel birlikteliğin sağlanamaması sonucu duygusal bağın gelişememesidir.
Özet (Çeviri)
Marriage is one of the important decisions in the life cycle. When making a decision to marry, it is important for individuals to know what marriage means to them and to determine their expectations from marriage. For a healthy marriage, it is necessary to choose a spouse correctly. Because the results of the spouse choices made affect individuals emotionally, spiritually, physically and socially. The effects of the developments in the social and technological fields today are also reflected in marriage decisions. In this context, it is important to have an idea about the perspective of today's emerging adults on marriage. This study aims to examine the perceptions of emerging adults towards marriage and spouse selection. The sample of the study consists of students of Dokuz Eylül University Buca Faculty of Education Psychological Counseling and Guidance (PDR) undergraduate program in the 2024-2025 academic year. Phenomenological design, one of the qualitative research designs, was used in the study. The study was conducted with 14 university students (7 male, 7 female) who volunteered to participate from each grade level (1st, 2nd, 3rd and 4th grade) using the accessible sampling method. The ages of the participants are between 18 and 23. In order to obtain the data of the study, the Demographic Information Form prepared by the researcher and the Semi-Structured Interview Form consisting of 14 questions in the light of the literature were used. The data obtained in the study were analyzed through thematic analysis. According to the results of the research, it was seen that young people generally have a positive perspective towards marriage. Many categories and themes were created for each question. The meaning of marriage for the participants is; sharing life, love, respect, trust, loyalty, establishing emotional bonds and responsibility. Their expectations from marriage are; a marriage expectation based on respect and love, a happy and peaceful life. The effect of marriage on the current lifestyle was expressed by the participants as positive and negative. The participants generally want to meet the person they want to marry in a social environment and by chance. It was stated that it is important to have common tastes and interests with the person they want to marry. While the participants evaluated their own physical characteristics as an average within the framework of height, weight and beauty, their physical expectations from the prospective spouses were stated within the framework of height and weight. It was observed that men give more importance to appearance than women. It was concluded that they tend to choose people who are similar or equal to them in terms of socioeconomic and sociocultural aspects. Although the participants' indispensable criteria for a prospective spouse vary, the most frequently mentioned criteria are emotional characteristics such as trust, loyalty, understanding and thoughtfulness. Participants generally have a negative perspective on relationships on online platforms. When we look at the effect of online platforms on relationships, it is thought that relationships are not healthy because they damage the environment of trust and reduce intimacy. Views on getting married after meeting on social media are generally negative. Because meeting on social media is thought to be superficial, fake and temporary. 7 out of 14 participants have had a relationship on online platforms before. The reasons for the relationships of participants who had a lover on online platforms before; liking the appearance, liking the person's identity on their social media profile, communicating through common interests and activities and continuing this afterwards, and having the chance to interact with people on social platforms. The reasons for the end of these relationships are; the existence of long distance and the failure to develop emotional bonds due to the inability to provide physical togetherness.