The Theory of contestability and airline deregulation: A survey
Rekabete açık piyasalar teorisi ve havayolu şirketlerinde deregulasyon: Toplu bir bakış
  1. Tez No: 62847
  2. Yazar: ZSOLT ANDRAS TASNADİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: havayolları, rekabete açık piyasalar, deregulasyen, airlines, contestability, deregulation
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
IV ÖZ REKABETE AÇIK PİYASALAR TEORİSİ VE HAVAYOLU ŞİRKETLERİNDE DEREGULASYON: TOPLU BİR BAKIŞ Tasnâdi, Zsolt Andrâs Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Alper Güzel Eylül 1997, 75 sayfa Rekabete açık piyasalarda potansiyel rekabet tehdidi, piyasa yoğunlaşmasından bağımsız olarak, fiyatları maliyetler düzeyinde tutar. Amerika'da ülke içi havayolu piyasalarının deregulasyonu sürecinde, piyasalara giriş çıkışta hukuksal engeller olmadığı durumlarda bu piyasaların rekabete açık piyasalar olduğu önermesi temel alınmıştı. Bu tez, yoğun bir literatür taramasına dayanmakta ve havayolu piyasalarının gerçekten rekabete açık piyasalar olup olmadığını tartışmaya açmaktadır. Tez iki temel bölümden oluşmaktadır. İlkin, deregule edilmiş havayolu piyasaları konusunda yapılmış uygulamalı çalışmalar karşılaştırılmakta, ikinci olarak da havayolu piyasalarının rekabete açık olup olmadığı teorik olarak sorgulanmaktadır. Her iki yaklaşımda da havayolu taşımacılığının rekabete açık piyasalar olduğu hipotezi yanlışlanmaktadır. Bu sonucun Avrupa piyasaları için de doğru olduğu görülmektedir. Kamu politikaları açısından konunun önemi tezin sonuç bölümünde tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE THEORY OF CONTESTABILITY AND AIRLINE DEREGULATION: A SURVEY Tasnâdi, Zsolt Andrâs M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alper Güzel September 1997, 75 pages In a contestable market the threat of potential competition keeps price at cost irrespective of the degree of market concentration. The proposition that, without legal controls over entry and exit, airline markets are naturally contestable was an important argument for the deregulation of the U.S. domestic passenger airline industry. Using an extensive literature, the thesis investigates whether deregulated airline markets were legitimately considered contestable. It follows two approaches. First, a detailed review of the empirical tests for contestability in deregulated airline markets is provided. Second, it examines if aviation markets satisfy the theoretical conditions for contestability. It is concluded from both approaches that the contestability hypothesis was wrong. This finding seems to hold for European markets as well. Finally, some implications for public policy are provided.