Budget deficits, monetory growth and inflation in Turkey: An empirical investigation
Türkiye'de bütçe açıkları, parasal büyüme ve enflasyon: Görgül bir inceleme
- Tez No: 62848
- Danışmanlar: DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bütçe Açıklan, Parasal Büyüme, Enflasyon. vı, Budget Deficits, Monetary Growth, Inflation IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz TÜRKİYE'DE BÜTÇE AÇIKLARI, PARASAL BÜYÜME VE ENFLASYON: GÖRGÜL BİR İNCELEME Tekin, Ayça Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Erdal Özmen Temmuz 1997, 84 sayfa Bu tez, Türkiye'de bütçe açıklan, parasal büyüme ve enflasyon arasındaki uzun dönem ilişkileri, üç aylık verilerle 1985:1-1995:4 dönemi için araştırmaya çalışmaktadır. Bütçe açıklan (GSMH'nın yüzdesi olarak), parasal büyüme ve enflasyon oranını içine alan ve üç değişkenli genel bir sistemin kapsadığı bu değişkenler arasındaki uzun dönem ilişkileri Johansen'in çok değişkenli eş bütünleşme yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Sonuçlar, üç değişkenli genel sistem içindeki eş bütünleşme ilişkisinin parametreleri için bütçe açıklarının zayıf dışsallığını işaret etmektedir. Bu sistemde, parasal büyüme ve enflasyon oram uzun-dönemde birlikte-içsel olarak bulunmuştur. Ayrıca, bu sonuçlar iki değişkenli sistem analizleriyle de desteklenmektedir. Değişkenlerin çeşitli sistemlerdeki uzun-dönem ilişki parametreleriyle ilgili dışsalbk-içsellik statüleri, Türkiye'de,“Keynesgil”(içsel para) ve“Yeni Klasik”(istenmeyen paracıaritmetik) aktarım mekanizmalarının varlığım destekleyen kanıtlar olarak yorumlanabilir. Bununla birlikte, sistemler içim ön gerçek olarak kabul edilen paracı yaklaşımın Türkiye için veri tarafından kabul edilemez olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUDGET DEFICITS, MONETARY GROWTH AND INFLATION IN TURKEY: AN EMPIRICAL INVESTIGATION Tekin, Ayça M.S. Department of Economics Supervisor: Dr. Erdal Özmen July 1997, 84 pages. This thesis attempts to investigate empirically the long-run relationships between budget deficits, monetary growth and inflation in Turkey over the period 1985-1995 with quarterly data. The long-run relationships between the variables in the system nested by a trivariate general system containing budget deficits (as a percent og GNP), money growth and inflation rate are investigated by using Johansen multivariate cointegration method. The results imply the weak exogeneity of budget deficits for the parameters of the cointegration relationship in the trivariate general system. In this system, money growth and inflation are found to be jointly endogenous in the long-run. These results are strongly supported also by the findings from the bivariate analysis. The endogeneity- exogeneity status of the variables for the parameters of the long-run relationships inin the various systems are interpreted as evidence supporting the existence of both Keynesian (endogenous money) and New Classical (unpleasant monetarist arithmetic) monetary transmission mechanisms in Turkey during the sample period. The monetarist hypothesis postulated for the systems, however, is found not to be data-acceptable for the Turkish case.