Financial risk management through derivative insruments and the development of financial futures markets in Turkey
Türev ürünlerle finansal risk yönetimi ve Türkiye'de vadeli işlem piyasalarının gelişimi
- Tez No: 62849
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR KEYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Vadeli işlem piyasaları, vadeli kontratlar, risk yönetimi, risk transferi. VI, Futures markets, futures contracts, risk management, risk transfer. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz TÜREV ÜRÜNLERLE FİNANSAL RİSK YÖNETİMİ VE TÜRKİYE'DE VADELİ İŞLEM PİYASALARININ GELİŞİMİ Tola, K. Nuray Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Nur Keyder Nisan 1997, 153 sayfa 1980'den bu yana döviz ve faiz risklerini yönetmek ve kontrol etmek amacıyla çok sayıda finansal teknik ve enstrüman geliştirilmiş, finansal risk yönetimi uluslararası finansın önemli bir dalı haline gelmiştir. Vadeli kontratlar, opsiyonlar, swap, forward faiz anlaşmaları (FRA) ve diğer risk yönetimi ürünleri kısa sürede çok büyük bir pazar oluşturmuştur. Bu çalışmada önce genel olarak risk yönetim teknikleri ele alınmış daha sonra Türk finans sektöründe kullanılan risk yönetim teknikleri ve sektörün sorunlarına değinilmiştir. Türkiye'de vadeli işlem piyasalarının kurulmasının sektör için gerekliliği ve altyapının yeterliliği irdelenmiş, sistemin Türkiye'de uygulanabilmesi için politika değişiklikleri önerilmiştir. Daha sonra vadeli kontratların uygulanabileceği değişik enstrümanlar tartışılmış, bunun için öncelikle uluslararası vadeli işlem piyasaları ve bu piyasalarda işlem gören vadeli kontratların özellikleri incelenmiştir. Vadeli işlem piyasalarının spot piyasa ve ekonomi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Tez finans sektöründe kullanılan türev enstrümanlar üzerine yoğunlaşmıştır, bu yüzden emtia üzerine yazılmış vadeli kontratlara 4. Bölümde kısaca değinilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre spot piyasada yapılacak bazı düzenlemelerle hisse senedi endeksi üzerine vadeli işlem piyasalarının başarıyla kurulabileceği görülmüştür. Ancak, faiz oranına dayalı enstrümanlar ile döviz üzerine vadeli piyasaların kurulabilmesi için gerekli altyapı henüz mevcut değildir. Türkiye'de enflasyon ve faiz oranlarının çok değişken olması bu alanda vadeli işlem piyasalarının kurulmasını zorlaştırmaktadır. Vadeli işlem piyasasının kurulabilmesi için, vadeli kontrata konu olacak emtianın spot piyasasının derin ve etkin çalışanpiyasa özelliklerini taşıması gerekmektedir. Vadeli işlem piyasaları, piyasa katılımcılarının ihtiyaçlarına ve spot piyasanın özelliklerine uygun şekilde kurulursa spot piyasanın etkin çalışmasını sağlayacaktır. Vadeli işlemler piyasası kurulmadan önce, bu konudaki hukuki düzenlemelerin ve teknik ihtiyaçların bir an önce tamamlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL RISK MANAGEMENT THROUGH DERIVATIVE INSTRUMENTS AND THE DEVELOPMENT OF FINANCIAL FUTURES MARKETS IN TURKEY Tola, K. Nuray M.S., Department of Economics Supervisor: Prof.Dr. Nur Keyder April 1997, 153 pages Since 1980, a lot of financial techniques and instruments have been developed to manage and control exchange and interest rate risks. Management of financial risks has become an important branch of international finance. Futures, options, swaps, forward rate agreements (FRAs) and other risk management products created a huge market. In this thesis risk management techniques and in this context Turkish financial sector are examined. The necessity for the development of futures markets and the suffiency of financial sector infrastructure are analyzed. Policy recommendations for implementation of the system in Turkey are given. Different instruments for which futures contracts can be applied are discussed. For this, initially the characteristics of international futures markets and futures contracts traded in these markets are studied. The impact of futures markets on the underlying spot market and on the economy is investigated. The thesis concentrates on derivative instruments in relation to financial sector; hence, commodity futures are only briefly mentioned in Chapter 4. On the basis of the results of this study, it is seen that futures markets on stock index can be established successfully with arrangements in the spot market. However, as of now, the infrastructure needed for the establishment of futures markets on interest rate instruments and currencies does not exist. Inflation and interest rates are highly volatile in Turkey, which hinders development of futures markets. Spot markets for the underlying futures contracts need to be efficient and deep. Futures markets will contribute to efficient functioning of the underlying mmarkets, if they are properly established according to the needs of market participants and characteristics of underlying markets. Legal regulations and technical requirements need to be completed before the establisment of futures markets.