A Financial computable general equilibrium model for Turkey: Policy analysis with 1990 data
Türkiye için bir finansal hesaplanabilir genel denge modeli: 1990 yılı verileriyle politika analizleri
- Tez No: 62850
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH CELASUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Financial Computable General Equilibrium Models, Flow of Funds, Social Accounting Matrix, Financial Liberalization, Turkey. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZ TÜRKİYE İÇİN BİR FİNANSAL HESAPLANABİLİR GENEL DENGE MODELİ: 1990 yılı verileriyle politika analizleri TUNÇ Gül İpek Doktora Tezi, Ekonomi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Merih CELASUN Nisan 1997, 184 sayfa 1980'li yıllarda, her ülkede yaşanan finansal serbestleşme deneyiminin farklı olmasına karşın reel ve finansal kesimler arasında kuvvetlenen etkileşim dikkat çekicidir. Bu çalışmanın amacı, 1990 yılı verilerine dayanan bir finansal Hesaplanabilir Genel Denge Modeli (HGD) çerçevesinde Türkiye ekonomisi için reel ve finansal sektörler arasındaki etkileşimi incelemektir. Ekonominin üretim, tüketim, dış ticaret ve finansal portföy dağıtımı süreçleri eşanlı denklemler sistemi yardımıyla irdelenmeye çalışılmaktadır. Model, reel ve finansal alt-modellerin fon akımları, faiz oranları, para politikası gibi farklı kanalların etkileşimiyle oluşturulmuştur. Finansal modelde gelir gruplarının portföy seçimleri, özel ve kamu sektörlerinin finansal davranışları irdelenmiştir. Bu ajanların finansal kararları, Merkez Bankası ve mevduat bankalarından oluşan bir finansal sistem aracılığı ileuygulanmaktadır. Bu alt-modelde dokuz adet finansal varlık ve onların getirileri tanımlanmıştır. Modelin ampirik çözümlenmesinde hem reel hem de finansal alt-model için veri gereksinimi önemli boyutlardadır. Bu nedenle finansal Sosyal Hesaplar Matrisi oluşturulması, çalışmanın önemli adımlarından biridir. Politika değişikliklerinin genel denge etkilerini irdeleyebilmek amacıyla, çalışmada emek piyasasının iki farklı uyuşum mekanizması altında (ücretli emek için ya nominal ya reel ücret sabit varsayımıyla) üç senaryo tanımlanmıştır. Bunlar: Kamu sektörüne verilen Merkez Bankası avanslarında yüzde 25 artış; nominal kamu yatırımlarında yüzde 50 artış ve yüzde 20 oranında nominal devalüasyondur. Senaryoların en temel bulgusu reel sabit ücret durumunda politikaların ters etkilerinin sabit nominal ücret durumuna göre daha büyük olduğudur. Bu durumda, bütün sektörler için uyum daha zor bir hal almaktadır. Anahtar sözcükler. Finansal Hesaplanabilir Genel Denge Modelleri, Fon Akımları, Sosyal Hesaplar Matrisi, Finansal Serbestleşme, Türkiye. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FINANCIAL COMPUTABLE GENERAL EQUILIBRIUM MODEL FOR TURKEY: POLICY ANALYSIS WITH 1990 DATA TUNÇ, Gül İpek Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Merih CELASUN April 1997, 184 pages Though financial reform experiments of 1980's have been different for each specific country, in each case the increasing interaction between real and financial sectors has been noted. The objective of this study is to analyze the interactions between real and financial sectors of the Turkish economy within the framework of a financial Computable General (CGE) Equilibrium model based on 1990 data. The model simulates the production, consumption, foreign trade and financial portfolio allocation processes of the economy within a simultaneous system of equations. The model is constructed as interaction of real and financial sub-models related through various channels such as flow of funds, interest rates and monetary policy. The real side of the model follows the standard Walrasian specification of CGE models. In the financial side, portfolio choice of income groups and financial activity iiiby the private sector firms and the public sector are tried to be identified. These agents' financial decisions are mediated through a financial system, composed of the Central Bank and depository banks. In the financial side nine financial assets and their returns are identified. For numerical implementation of the model, besides the data requirements of the real sub-model, flow of funds data for the financial sub-model are necessary. Therefore, construction of the financial Social Accounting Matrix is one of the important steps of the study. To examine the general equilibrium effects of certain policy changes, three experiments under two different adjustment mechanisms in labor market (either the nominal or the real wage of formal labor is assumed to be fixed) are specified. These are: 25 percent increase in the share of the Central Bank advances to the public sector; 50 percent increase in total nominal public investment expenditure; 20 percent nominal devaluation of the exchange rate. One of the main conclusions to be drawn from the exercises is that in case of fixed real wages the adverse effects of policy changes on the economy are much larger compared to the case of fixed nominal wages. Therefore, in the former state the adjustment becomes more costly for all sectors of the economy.