Amerikan siyasal parametrelerine göre Türkiye'de siyasal partilerin sağ-sol ekseninde hizalanması
Right-left axis alignment of political parties in Turkey by American political parameters
  1. Tez No: 628525
  2. Yazar: OĞUZHAN MANİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN ÖRMECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: ABD Siyaseti, Cumhuriyetçi Parti, Demokrat Parti, Türkiye Siyaseti, AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti, HDP, US Politics, Republicans, Democrats, Turkish Politics, Justice and Development Party, Republican People's Party, Nationalist Action Party, Good Party, Peoples' Democracy Party
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu çalışmadaki ana hedef, Türkiye'den daha farklı bir siyasal geçmişi ve daha farklı toplumsal özellikleri olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasal partilerin ve siyasi hareketlerin temel ideolojik eğilimleri ve onları ayrıştıran tartışma konularının neler olduğu belirlenerek, Amerikan siyasal parametrelerine göre Türkiye'deki siyasal partilerin sağ-sol ekseninde hizalanmasını araştırmaktır. Bu tablo meydana getirilirken, araştırma içerisinde, klasik ve modern siyasal ideolojilerin tarihçeleri ve genel özellikleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasi yapısı, siyasal parti sistemi, Amerikan siyasal partilerinin tarihçeleri ve Amerikan siyasetindeki temel ideolojik ayrışma noktaları ele alınarak incelenmiş ve elde edilen bulgular ışığında Türk siyasal sistemindeki partilere bu parametreler uyarlanarak yeni bir ölçeklendirme yapılmıştır. Araştırma kapsamında; resmi belge incelemesi (Amerikan siyasal partileri ve Türkiye'deki siyasal partilerin tüzükleri, seçim kampanyaları, internet siteleri ve çeşitli broşürleri), Amerika Birleşik Devletleri siyaseti ve siyasal partileri ile Türkiye siyaseti ve siyasal partileri hakkında kaleme alınan rapor, bilimsel kitap, makale, tez, gazete köşe yazıları ve internet raporlarının değerlendirilmesi (ikincil kaynaklara dayalı literatür taraması) ve farklı siyasal liderlerin söylemlerinin istatistiki analizi (içerik analizi ve söylem analizi) yapılarak, çalışma, birçok farklı yöntemle zenginleştirilmiş ve ortaya özgün ve kapsamlı bir araştırma konmuştur. Araştırma neticesinde, Amerikan siyasetine yön veren siyasal tartışma konularına göre Türkiye ve ABD siyasetindeki siyasal partiler düzleminde bir siyasal hizalanma gerçekleştirildiğinde, iki ülkenin farklı siyasal geçmiş ve koşullarından kaynaklanan sebeplerle, iki ülkedeki sağ ve sol partilerin her konuda uyuşmadıkları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is attempt to determine the alignment of Turkish political parties in left- right axis in terms of American political parameters by analyzing the debates and cleavages that exist in two big parties in the United States. In doing this, history and basic principles of main political ideologies, U.S. political structure, political party system in the United States, the history of American political parties and main debates and cleavages between two big American political parties will be analyzed and Turkish political parties will be tried to aligned in terms of American political parameters. This research will be based on several scientific methods including official document analysis (American and Turkish political parties' regulations, electoral campaigns, websites, and brochures), literature review based on secondary resources and consisting of the scientific reports, academic books, PhD dissertations, scholarly articles, columns and internet articles written on American and Turkish political parties and political systems, and finally, content and discourse analysis of political leaders from both countries. By using all these different methods, the researcher will try to create an original and comprehensive approach to U.S. politics. As the result of this research, it was found out that, due to historical and sociological differences as well differences within the political system, left and right wings in the U.S. and Turkey have some differences compared to their equivalent.