Are the Turkic Republics an opportunity for the Turkish foreign trade
Türki Cumhuriyetler Türk dış ticareti için bir fırsat mı?
- Tez No: 62858
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET GÖRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türki Cumhuriyetler, Benzerlik indeksi, Boruhattı, Ticaret deseni, BDT vı, Turkic Republics, FSU, Similarity Index, Middle East, Pipeline IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz TÜRKİ CUMHURİYETLER TÜRK DIŞ TİCARETİ İÇİN BİR FIRSAT MI? SÜREÇ, Yenal Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fikret GÖRÜN Nisan 1997, 92 Sayfa Bu çalışmada Türkiye ile yeni bağımsız beş Türki cumhuriyeti (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan) arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma üç ana kışıma ayrılmıştır: Birinci bölümde Türki cumhuriyetlerin bağımsızlık öncesi Türkiye ile olan ilişkileri, ikinci bölümde bağımsızlık sürecinin oluşumu ve bağımsızlık sonrası Türkiye ile kurulan ilişkiler incelenmiştir. Üçüncü kısımda ise ticaret deseni olarak seçilmiş onbir adet Ortadoğu ülkesinin Türki cumhuriyetlerle kurulmuş olan ticari ilişkilere benzeyip benzemediği hesaplanmıştır. Bağımsızlık öncesi dönemle ilgili veri sıkıntısı olduğundan çalışmanın analitik kısmı 1992-1995 yıllan arasını kapsamaktadır. Benzerliğin hesaplanmasında Finger'in“Benzerlikİndeksi”metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak Türkiyenin her iki pazara yaptığı ihracatın benzeştiği fakat bu pazarlardan yaptığı ithalatın benzeşmediği bulunmuştur. İthalattaki mal benzeşme deseninin Kazakistan ve Azeri petrolü ile Türkmen gazını Türkiye üzerinden dünyaya dağıtacak olan boru hatlarının inşaası ile değişeceği beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARE THE TURKIC REPUBLICS AN OPPORTUNITY FOR TURKISH FOREIGN TRADE? SÜREÇ, Ycnal M.Sc, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Fikret Görün April 1997, 92 Pages In this study, the relations with Turkey and five new independent Turkic republics (Azerbaijan, Kazakistan, Kyrghyzstan, Turkmenistan and Uzbekistan) are analyzed. The study covers mainly three stages in relations: The pre-independence periods of five republics, their independence process and relations with Turkey after independence. Beside the many aspects in relations the study concentrated on the trade relations between two markets. Limited availability of data for the pre- independence period forced the author to analyze the 1992-1995 period in trade relations. By using the available trade data of the State Institute of Statistics, similarity of Turkish exports to and imports from Turkic republics and selected 11 middle east countries are calculated. In calculations, special method of“Similarity Index”by Finger is used. It is found that export structure of Turkey to two markets is similar to a certain extent but import pattern is completely different. It is expected that the similarity pattern in imported commodities will change with the construction of 111planned pipeline projects that will carry the Kazak and Azeri oil and Turkmen gas to the rest of the world via Turkey.