Sağlık hizmetinde algılanan kalite ve değerin hasta tutum, tatmin ve davranışsal niyetleri üzerine etkisi
Quality and value in health care patient attitude, satisfaction and behavioral effect on their intension
  1. Tez No: 628581
  2. Yazar: YAVUZ COŞGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA FATMA BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmeti, Hizmet Pazarlaması, Hizmet Kalitesi, Health Care Service, Service Marketing, Service Quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmanın amacı; hastaların almış oldukları hizmete yönelik algıladıkları hizmet kalitesi ve değerin, hastaneye karşı tutum, hastaneden tatmin ve davranışsal niyetleri üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini, 1 Temmuz ve 31 Ağustos 2019 tarihleri arasında, uygulamanın yapıldığı Sivas Numune Hastanesi'ne, sağlık hizmeti almak için gelen 450 hasta oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama tekniği olarak, 40 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS programına yüklenerek verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel metotlarla (Aritmetik Ortalama, Sayı, Yüzde) birlikte, faktör analizi, regresyon analizi ve verilerin uygunluğuna göre; parametrik test varsayımlar yerine getirildiğinde (Kolmogorofsimirnov) iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, Varyans analizi, Tukey testi, ANOVA testi kullanılmış ve yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların hizmet almak için geldikleri birimin, ölçek alt boyutlarından davranışsal niyet boyutunun dışında diğer boyutlara göre farklılaşma düzeyinin istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüştür. Ayrıca ölçek alt boyutları arasında pozitif ve güçlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Buna göre algılanan kalite ve algılanan değerin hastaların tutum, tatmin ve davranışsal niyetleri üzerinde pozitif yönlü ve güçlü bir ilişkinin var olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the impact of the service quality and value sensed by the patients on the service they receive, the attitude towards the hospital and the satisfaction and behavioral intentions. The sample of this study consists of 450 patient who came to receive health care to the Sivas Numune Hospital , where the application was made between 1 July and 31 August. In this study,a survey form that consist of 40 questions was used as the data collecting technique. In SPSS program, loading and evaluation evaluation, together with descriptive method methods (Arithmetic Mean, Number, Percentage), according to factor analysis, regression analysis and appropriate suitability; parametric test can fulfill assumptions (Varmox analysis, Tukey test, ANOVA test is used and the error rate is 0.05). As a result of the study, it was seen that the level of the unit from which the members came to receive from the sub-measurements of the scale contrasted with different measurements was measurably noteworthy. Also it was detected that there was a positive and strong relationship between the sub-dimensions of the scale. Accordingly, it was determined that there was a positive and strong relationship between perceived quality and perceived value on patients' attitudes, satisfaction and behavioral intentions.