Philosophy on the way to metaphor: Periocutionary argiment and the function of indirection in philosophy
Eğretileme yolunda felsefe: Dolaylı savlama ile dolaylamanın felsefedeki işlevi
- Tez No: 62860
- Danışmanlar: PROF. DR. ASİN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Doğruluk, Anlam, Anlambilim, Eğretileme, Betili dil, Sözlük Dili, Dolaylama, Dolaylı Söyleme, Dolaylı Etkiler, Dolaylı Savlama. IV, Truth, Meaning, Semantics, Metaphor, Figurative Language, Literal Language, Indirection, Perlocution, Perlocutionary Effect, Perlocutionary Argument. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
öz E?RETİLEME YOLUNDA FELSEFE: DOLAYLI SAVLAMA ÎLE DOLAYLAMANIN FELSEFEDEKİ İŞLEVİ Güçlü, A. Baki Yüksek Lisans Tezi, Felsefe Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yasin Ceylan Ocak 1997, 124 sayfa. Elinizdeki tez eğretileme sorununu felsefece bir bakış açısından açıklamaya çalışmaktadır. Bu anlamda başlıca amacı,“düzmece”bir sorun diye görüldüğünden hiçbir felsefece araştırmanın konusu yapılamayacağı yönündeki geleneksel alçaltıcı inancı ortadan kaldırmak için konunun felsefece temellerini yeni baştan araştırmaktır. Bu amacı yerine getirmek için, elinizdeki çalışma“dolaylama”nın daima iş başında olduğu dolaylı etkiler üzerine yoğunlaşmak yoluyla eğretilemen“ dile getirişlerin gerçek değergelerine ilişkin felsefece bir açıklama sunmaktadır. Elinizdeki tezde, felsefece eğretilemelerin yol açtığı etkilere yönelik felsefece bir çözümleme sunulduktan sonra, ”dolaylı söyleme“ düşüncesi, felsefece söylemlerin üzerlerine kurulduğu betili dile getirişlerin değerlendirilmesindeki en temel alan olarak tasarlanmakta, felsefece savlamanın geleceğinin ”dolaylı savlama" olacağı öne sürülmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHILOSOPHY ON THE WAY TO METAPHOR: PERLOCUTIONARY ARGUMENT AND THE FUNCTION OF INDIRECTION IN PHILOSOPHY Güçlü, A. Baki M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Yasin Ceylan January 1997, 124 pages The present study is an attempt to elucidate the problem of metaphor from the philosophical point of view. In this sense, its most primary purpose is to re-investigate the philosophical foundations of the subject in order to deconstruct the traditional belief that the problem of metaphor is a“pseudo”problem, and therefore not a true one for any philosophical inquiry. For this purpose, the study provides a philosophical account for the true status of metaphorical statements by focusing upon their perlocutionary effects in which“indirection”is always and effectively at work. In the thesis, after giving a philosophical analysis of those perlocutionary effects of philosophical metaphors, the idea of“perlocution”is framed as the most fundamental domain in evaluating the figurative statements on which any form of philosophical discourse is constructed, and the idea of“perlocutionary argument”is suggested as the future of philosophical argumentation.