The Roles and nature of mediating agencies in the real estate market after the 1980s: Brokerage in Ankara
1980 sonrası emlak piyasasında aracı kurumların rolü ve yapısı: Ankara'da emlakçılık
- Tez No: 62861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Emlak, Emlak Aracılığı, Emlakçı, Ajans, Piyasa, Statü, Yetki Belgesi, Meslek Ahlakı Kanunu, Meşruiyet. vı, Real Estate, Real Estate Brokerage, Broker, Agent, Market, Status, License, Ethic Code, Legitimacy. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
oz 1980 SONRASI EMLAK PİYASASINDA ARACI KURUMLARIN ROLÜ VE YAPISI: ANKARA'DA EMLAKÇİLİK Hafizoğulları, B. Gül Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz Işık Haziran 1997, 167 sayfa Bu tezde, 1980'lerden sonra emlak piyasında emlak aracılığı sektörünün rolü ve yapısı, yurtdışı emlakçilik tecrübelerinden ve Ankara emlak piyasasında yapılmış saha çalışmasının sonuçlarından yararlanılarak sorgulanmıştır. Emlak aracılığı sektöründeki gelişmenin özellikleri ile Türkiye emlak piyasasında son yıllarda gözlenen değişim arasında mutlak bir ilişkinin varlığı tezin temel hipotezi olarak tanımlanabilir. Emlak aracılığı hizmeti, emlak pazarlamacılığım içeren ticari bir eylemdir. Diğer bir deyişle, emlakçilik hizmetleri ile piyasada emlak üzerindeki talep ve arz söz konusu herhangi bir mübadele için bir araya getirilip uyumlanmaktadır. Bununla birlikte, son yıllarda emlak piyasasının bir farklılaşma yaşadığı ve bu farklılaşmanın da özellikle 1980 sonrasında ülkede tercih edilen ve uygulanan ekonomik ve politik kararlar ile ilişkili olduğu kabul edilmektedir. Bu açıdan, 1980'lerden sonrapiyasada gözlenen farklılaşma süreci dikkate alınarak, emlak aracılığı sektörünün ne derece etkilendiğini tezde yer verilen ana tartışma konusudur. Aynı zamanda, emlak aracılığı hizmetlerinin emlak sektörü için değişik sebeplerle önemli olduğu vurgulanmaktadır. Bu açıdan, emlak aracılığı sektörünün Türkiye'de ne derecede geliştiği ve nasıl örgütlendiği bu tezde cevabı aranan bir diğer sorudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLES AND NATURE OF MEDIATING AGENCIES IN THE REAL ESTATE MARKET AFTER THE 1980s: BROKERAGE SECTOR IN ANKARA Hafizoğullan, B. Gül M.S., Urban Policy Planning and Local Governments Graduate Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz Işık June 1997, 167 pages This thesis discusses the recent nature and roles of the real estate brokerage sector in the real estate market in Turkey particularly after the 1980s, with respect to the international real estate brokerage experiences and results of the field study completed in Ankara. The existence of an absolute correspondence between the characteristics of the development of the real estate brokerage sector and the recent differentiation witnessed in the real estate market in Turkey can be stated as the basic research hypothesis of the thesis. Real estate brokerage is, by definition, the commercial activity of real estate marketing. In other words, demand and supply for real estate are matched in any kind of transaction in the market by means of real estate brokerage. However, the market for real estate has been differentiated and this change can mostly be iiiattributed to the economic and political decisions in Turkey after the 1980s which is a remarkable period in the economic life of the country. Hence, this thesis questions whether the real estate brokerage sector has been immune to this particular change that the real estate market has undergone after the 1980s. Moreover, it is argued that real estate brokerage sector is essential for the proper functioning of the real estate market for several reasons. To what extent the sector for real estate brokerage has matured and been organized in Turkey is another question discussed in the thesis.