Casiye suresi ekseninde insan, evren ve Allah ilişkisi
The relationship between human, universe and God in the period of the taste
  1. Tez No: 628637
  2. Yazar: ABDULSAMET DENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ENSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Câsiye sûresi, insan, Allah, evren, Surat al-Jathiya, human, universe, Allah
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Câsiye sûresi ekseninde insan evren ve Allah ilişkisini araştırmaktadır. Çalışmamız boyunca, tefsir temel kaynaklarının yanında, çağdaş tefsir eserlerinden de faydalanmaya çalıştık. Çalışmamız, giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında, sûrenin ismi, Mushaf'taki yeri, fazileti, Mekkî-Medenî oluşu, önceki ve sonraki sûrelerle münasebeti ve nüzûlü zamanındaki toplumun sosyolojik yapısını inceledik. Birinci bölümde 1-11. ayetlerin sebeb-i nüzûlünü, iʿrabını, ayetlerde yer alan ve açıklanmasına ihtiyaç duyulan garip kelimeleri izah ettik. Ardından da, Allah'ın (c.c.) varlığını ispatlayan delilleri ve bunlara karşı insanoğlunun tutumu ekseninde ayetleri açıklamaya çalıştık. İkinci bölümde 12-22. ayetlerin sebeb-i nüzûlünü, iʿrabını ve açıklamaya ihtiyaç duyan kelimeler açıklandı. Ardından da, Yüce Allah tarafından, insanoğluna sunulan evrensel nitelikteki nimetler bağlamında, ayetleri açıklamaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise 23-37. ayetlerin sebeb-i nüzûlünü, iʿrabını ve açıklanmasına ihtiyaç duyulan kelimelerini izah ettik. Ardından da materyalistlik ve mülhitlik, öldükten sonra dirilmenin inkârı ve kıyametin dehşet halleri ekseninde ayetleri açıklamaya çalıştık. Sonuç kısmında da ulaştığımız neticeleri, ana hatlarıyla sunmaya gayret ettik.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to investigate the relationship between the human universe and God on the axis of the Mosque. Throughout our work, we tried to make use of contemporary tafsir works besides tafsir basic sources. Our study consists of introduction, three parts and conclusion parts. In the introduction part, we examined the name of the surah, its place in Mushaf, its virtue, its Mekkî-Medenî, its relationship with the previous and subsequent periods, and the sociological structure of society in its nocturnal time. In the first part, 1-11. We explained the reason, the will and the strange words in the verses that need explanation. Then, we tried to explain the evidence proving the existence of Allah (c.c.) and the verses in the axis of the attitude of mankind against them. In the second part, 12-22. The reasons for the verses, the will and the words that need explanation were explained. Then, we tried to explain the verses by Allah Almighty in the context of the blessings of universal nature. In the third part, 23-37. We explained the reason, i need and the words needed to be explained. Then we tried to explain the verses in the axis of materialism and ownership, denial of the resurrection after death and the horrors of the apocalypse. We endeavored to present the results we have reached in the conclusion part, in outline.