Yerel yönetimlerde akıllı şehre geçiş sürecinin yönetimi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Management of the transition to smart city in local governments: İstanbul Metropolitan Municipality example
  1. Tez No: 628640
  2. Yazar: BAŞAR ATAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARKAN OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehirler, Akıllı Şehir Projeleri, Şehirleşme, Karar Alma, Proje Yönetimi, Smart Cities, Smart City Projects, Urbanization, Decision Making, Project Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 519
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin küreselleşme eğilimini ve hızını önemli oranda etkilemesi sonucu insan ihtiyaçları ve toplumsal beklentiler önemli oranda etkilenmiş, bu toplumsal talep değişimi de kaçınılmaz bir şekilde bütün yönetim sistemlerini baskı altına almıştır. Bu baskının hafifletilmesi için kullanılan yöntem ise, dijital teknolojilerin kamu ve özel sektördeki yönetim organizasyonlarına entegre edilmesi olurken, dijital teknolojiye dayalı bu esnek örgütlenme modelleri vatandaşların siyasete ve yönetime müdahil olma isteğini artırmış, toplumsal siyaset yapma ve örgütlenme anlayışları dönüşmeye başlamıştır. Yeni Kamu Yönetimi tarafından desteklenen yönetişim kavramı ise bu süreçle birlikte e-yönetişim halini alırken, şeffaflığın gelişmesi sonucu devlet ve vatandaş arasındaki güvenin yeniden tesisi için önemli bir fırsat ortaya çıkmıştır. Ayrıca, dijital teknolojinin dönüşümü sadece şeffaflığı geliştirmekle kalmamış, Yeni Kamu Yönetimine ait olan, kaynakların etkin ve verimli kullanımı, vatandaşların karar alma süreçlerine katılımı ve yönetimlerin piyasadaki koordinasyonu sağlaması gibi temel prensiplerin uygulanmasını da kolaylaştırmıştır. Sanayi toplumuyla birlikte hızlanan şehirleşme akımının olumsuz etkileri karşısında çözüm yolları bulabilmek için çalışan şehirler de bu dönüşüm sürecinin dışında kalamamış, bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretim, tüketim ve yaşam tarzı üzerindeki etkilerinden önemli oranda payını almıştır. Çünkü, küreselleşmeyle birlikte değişen ekonomik rekabet şekilleri ortaya yeni bir küresel şehir düşüncesi çıkarırken, Endüstri 4.0'ın cisim bulması yine bu şehirlerle olmuştur. Bilgi toplumunu ortaya çıkaran bu dijital dönüşüm sonucu ise yerel yönetimlerin karar alma şekilleri değişmiş, kaynakların kullanımındaki verimliliğin sağlanabilmesi için yönetimin her aşamasına teknolojinin uygulanması düşüncesi netleşmiş ve böylelikle akıllı şehirlerin doğumu başlamıştır. Zorunlu olan bu doğumun nasıl kolaylaştırılacağı ise sürecin bundan sonraki aşaması olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
As the development in information and communication technologies significantly affected the globalization trend and speed, human needs and social expectations have been significantly affected, and this change in social demand inevitably pressures all management systems. While this pressure is alleviated by the integration of digital technologies into management organizations to the public and private sectors, these flexible organizational models based on digital technology have increased the willingness of the citizens to participate in politics and management, and their understanding of social policy and organization has begun to transform. While the concept of governance had supported by the new Public Administration has become e-governance with this process, an important opportunity has emerged for the re-establishment of trust between the state and the citizen as a result of the development of transparency. In addition, the transformation of digital technology has not only improved transparency, but also facilitated the implementation of basic principles of the New Public Administration, such as the efficient use of resources, participation of citizens in decision-making processes and the management's coordination in the market. Cities working to find solutions to the negative effects of the accelerating urbanization trend along with the industrial society could not stay out of this transformation process and got affected from the information and communication technologies on production, consumption and lifestyle because, while the forms of economic competition that have changed with globalization have emerged, the idea of a new global city has emerged with Industry 4.0 again. As a result of this digital transformation that reveals the data cluster, the way of decision-making of local governments has changed, the idea of applying technology to every stage of management has been clarified, and thus the birth of smart cities has begun. Facilitation of this obligatory birth is the next stage of the process.