Comparative performance analysis of European Union commercial banks versus Turkish commercial banks for the period of 1984-1993
Avrupa Birliği ticari bankaları ile Türk ticari bankalarının 1984-1993 yılları aralığında karşılaştırmalı performans analizi
  1. Tez No: 62869
  2. Yazar: BERNA SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk-karlılık analizi, ayrıştırma analizi iv, Risk-return structure analysis, decomposition analysis Ul
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
öz AVRUPA BİRLİ?İ TİCARİ BANKALARI İLE TÜRK TİCARİ BANKALARININ 1984-1993 YILLARI ARALI?INDA KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ Seçkin, Berna Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cengiz Erol Nisan 1997, 155 sayfa Bu çalışma, Avrupa Birliği ve Türk Ticari Bankalarının 1984 ve 1993 yıllan aralığında performanslarını analiz etmiştir. Risk-karlılık yapısı analizi ve ayrıştırma analizi olmak üzere iki model kullanılmıştır. Analiz sonuçlan, Türk ticari bankalarının yüksek enflasyon riski altında daha istikrarsız bir ekonomik ortamda faaliyet gösterdiklerini ve Türk ticari bankalarının karlılık değerleri bütün Avrupa Birliği ticari bankalarından daha yüksek iken Türk Ticari Bankalarının risk değerlerinin Belçika, Fransa, Almanya,Hollanda ve İngiltere Ticari Bankalarından daha düşük olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARATIVE PERFORMANCE ANALYSIS OF EUROPEAN UNION COMMERCIAL BANKS VERSUS TURKISH COMMERCIAL BANKS FOR THE PERIOD OF 1984-1993 Seçkin, Bema M.B.A., Department of Management Supervisor: Prof. Dr. Cengiz Erol April 1997, 155 pages This thesis analyzed the performance of European Union and Turkish Commercial Banks for the period of 1984 and 1993. The models used in this study were risk-return structure analysis and decomposition analysis. The analysis showed that Turkish Commercial Banks operated in a more unstable economic environment under high inflation risk and while return values of Turkish Commercial Banks were greater than all European Union Commercial Banks, risk values of Turkish Commercial Banks were less than Belgian, French, Germany, Dutch and British Commercial Banks.