2000 sonrası Türkiye sanat sinemasında erkek çocuk karakterler
Boys as a character in the Turkish art cinema after the year 2000
- Tez No: 628710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK KÜÇÜKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Türkiye sineması, Erkeklik, Erkek çocuk, Turkish cinema, Masculinity, Boys
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada 2000 yılı sonrası Türkiye sanat sineması anlatılarında erkek çocuk karakter kullanımı ele alınmıştır. Karakterlerin“sanat”sinemasından beklenen bir görev olarak gerçekçi biçimde sunulup sunulmadıkları incelenmiştir. Sanat sineması bağlamında bir çerçeve oluşturabilmek için Türkiye'de yarışma kategorisi sunan film festivalleri adaylarından yararlanılmıştır. Yapımlarda erkeklik literatürünün eleştirel yaklaşımlarını temel alan düşüncelerle uyumlu olması beklenen gerçekçi bir tavır aranmıştır. Bu doğrultuda erkek çocuğun içinde bulunduğu sosyokültürel durumu ortaya çıkarmak adına Türkiye'deki erkeklik çalışmalarından yararlanılmıştır. Aile, eğitim ve cemaat kurumları ekseninde bir çerçeve oluşturulmuş ve Türkiye kültürü içinde bir erkek çocuğun maruz kaldığı kalıplar betimlenmiştir. Bu betimlemeler doğrultusunda 2000 sonrası Türkiye sanat sinemasında ana karakteri erkek çocuk olan yapımların anlatıları analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The discussion of this thesis is the representation of boys as a character in the Turkish art cinema narratives after the year 2000. Whether the characters are presented in a realistic way as a task expected from the art films is examined in this study. In order to create a framework in the context of art cinema, nominees for Turkish film festivals that offers competition categories are taken into consideration. What is looked for in the films is a realistic attitude that is expected to be coherent with the ideas that are grounded on the critical approaches of the masculinity studies. For this reason, masculinity studies in Turkey are used in order to reveal the sociocultural circumstances that a boy is in. A framework which puts family, education and community to its center is formed and patterns that a boy is exposed in Turkish culture are described. Narratives from Turkish art cinema after the year 2000 in which the main character is a boy are analyzed in accordance with these descriptions.