Göçün toplumsal cinsiyeti: Suriyeli kadın mülteciler örneği
Gender of migration: Syrian women refugees example
- Tez No: 628759
- Danışmanlar: PROF. AYŞE FİLDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Teorileri, Suriyeli Mülteci Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Türkiye Göç Politikası, Gender, Migration, Migration Theories, Syrian Refugee Women, Turkey Immigration Policy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
2011 yılında Arap Baharı olarak nitelendirilen olayların sonucunda Suriye'de iç karışıklıklar başlamış kısa süre sonra bu karışıklıklar büyük bir iç savaşa dönüşmüştür. Yaşanan iç savaşın bir sonucu olarak insanlar kitleler halinde öncelikle sınır komşusu olan ülkelere sığınmışlardır. Türkiye, savaştan kaçan insanları açık kapı politikası uygulayarak sınırları içerisine almış ve bugün en çok Suriyeli mülteci bulunan ülke konumuna gelmiştir. Savaş sonrası göçlerin herkes için zor olduğu bilinmektedir. Ancak erkeklerin yaşadıkları sorunlara ek olarak kadın mülteciler toplumsal cinsiyet normları sebebiyle daha fazla ve sistematik sorunlarla yüzleşmektedir. Bu sebeple; çalışmada, göç sürecinde kırılgan durumları daha çok kırılganlaştıran sorunlarla karşılaşan Suriyeli mülteci kadınlara odaklanılmıştır. Çalışmanın amacı Suriyeli mülteci kadınların sorunlarını görünür kılmaktır. Yapılan çalışmada alanyazın taraması sonucu elde edilen kaynaklar doküman içerik analizi ile incelenerek toplumsal cinsiyet teorisi ile birlikte yorumlanmış, çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, toplumsal cinsiyet normları ve mültecilik durumu birleştiğinde, Suriyeli mülteci kadınların her birinin birden fazla ve iç içe geçen sorunlarla yaşamak durumunda kaldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a result of the events described as the Arab Spring in 2011, civil turmoil started in Syria and soon these turmoil turned into a major civil war. As a result of the civil war, people have sought refuge in primarily neighboring countries, in masses. Turkey accepted the people fleeing war by applying an open-door policy and has taken them into the borders becoming the country with the largest number of Syrian refugees today. It is known that post-war immigration is difficult for everyone. However, in addition to the problems experienced by men, women refugees face more and systematic problems due to gender norms. Therefore; The study focused on Syrian refugee women who faced problems that made fragile situations more fragile during the migration process. The aim of the study is to make the problems of Syrian refugee women are facing more visible. In the study, the sources obtained as a result of literature review were analyzed with document content analysis and interpreted together with gender theory and solutions were tried to be presented. As a result of the study, when gender norms and refugee status come together, it is seen that Syrian refugee women have to live with multiple and intertwined problems.