Küresel kriz sonrası geleneksel olmayan para politikalarının enflasyon ve döviz kuru üzerine etkisi: Türkiye örneği
Global crisis after inflation and exchange rate on the impact of non-conventional monetary policy: The case of Turkey
  1. Tez No: 628872
  2. Yazar: ALPER NUREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Kriz, Geleneksel Olmayan Para Politikaları, Enflasyon, Döviz Kuru, Global Crisis, Unconventional Monetary Policies, Inflation, Exchange Rate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı küresel kriz sonrası geleneksel olmayan para politikalarının enflasyon ve döviz kuru üzerine etkisinin Türkiye örneğinde incelenmesidir. Araştırmada ekonometrik model kapsamında değişkenler TCMB veri tabanından elde edilmiştir. Veriler 2008-2018 dönemini kapsamaktadır. Bu dönemin alınmasının nedeni 2008 kriz dönemine yönelik tespitin yapılmasıdır. Granger nedensellik testi sonucunda faizin döviz kuru ve enflasyon üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum ülkedeki para politikalarının döviz kuru ve enflasyon üzerinde doğrudan etkili olmadığını göstermektedir. Araştırmada sonuç olarak değişkenler düzey değerlerinde durağan olmadıkları için regresyon modeli uygun bulunmamıştır. Farklı düzeylerde durağanlık söz konusu olduğu için Granger nedensellik testi yapılmıştır. Ancak test sonuçlarına göre faiz oranlarının döviz kuru ve enflasyon üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Türkiye'de uygulanan 2008 sonrası para politikaları doğrudan döviz kuru veya enflasyon oranı üzerinde etkili değildir. Türkiye'nin üretimde ve petrolde dışa bağımlı olması, para politikalarının döviz kuru ve enflasyon üzerinde etkili olmamasında bir neden olarak ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research the effect of non-traditional post-crisis monetary policy on inflation and the exchange rate is to examine the example of Turkey. In the research, variables were obtained from the CBRT database within the scope of the econometric model. The data cover the period 2008-2018. The reason for this period to be taken is to determine the 2008 crisis period. As a result of the Granger causality test, it has been determined that the interest rate does not affect the exchange rate and inflation. This shows that monetary policies in the country do not have a direct effect on exchange rate and inflation. As a result, regression model was not found suitable because the variables were not stationary in their level values. Granger causality test has been carried out because of stagnation at different levels. However, according to test results, it has been determined that interest rates have an effect on exchange rate and inflation. monetary policy implemented in Turkey after 2008 are not directly impact on the exchange rate or inflation rate. Turkey's production and is dependent on foreign oil, exchange rates and monetary policy can be expressed as a cause lack effective on inflation.