Women and history along the process of change and development: International policy approaches since 1970's
Kadınların değişim ve kalkınma sürecinde hikayeleri: 1970'lerden bu yana uluslararası politika yaklaşımları
- Tez No: 62888
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKIN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadın, Kalkınma, Uluslararası Kadın Hareketi, Uluslararası Kakınma Politikaları, Toplumsal Cinsiyet ve Kalkınma Yaklaşımlar, BM. vı, Gender, Women, Development, International Women's Movement, International Development Policies, Gender and Development Approaches, the UN. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz KADINLARIN DE?İŞİM VE KALKINMA SÜRECİNDE HİKAYELERİ: 1970'LERDEN BU YANA ULUSLARARASI POLİTİKA YAKLAŞIMLARI Ünaldı, Zeliha Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yakın Ertürk Eylül 1997, 144 s. Bu tez 1970'lerden bu yana BM bünyesinde, toplumsal cinsiyet ve kalkınma yaklaşımlarındaki değişimleri inceleyerek tartışan, teorik bir çalışmadır. Söz konusu zaman dilimi içerisinde değişim ve kalkınma sürecinde kadın konusu yoğun bir şekilde tartışılmıştır. Kadının kalkınmasına ve ilerlemesine yönelik tüm çabalara rağmen, hala kalkınma politikaları eş zamanlı olarak kadınların iki önemli problemini çözmekte başarılı olamamıştır: kadınların fakirliğinin ortadan kaldırılması ve toplum içerisinde statülerinin yükseltilmesi. Bunun sebeplerini araştırmak üzere uluslararası kadın hareketinin(UKH), uluslararası kalkınma politikalarının(UKP) ve toplumsal cinsiyet ve kalkınma(TKY) yaklaşımlarının kavramsal çerçevesi incelenerek her biri için grafik illustarasyonlar geliştirilmiştir. Grafiklerin karşılaştırılması sonucundaUKH'nin ve UKP'nin amaç ve bakış açılarının her zaman birbirini tamamlar olmak bir yana zaman zaman çeliştikleri ve de TKY'nı temsil eden çizginin UKH'nin çizgisinden çok UKP'nin çizgisine benzediği tespit edilmiştir. Bu durumda beraberinde TKY'nın UKH'nin öncelikli ihtiyaçlarına hizmet etmektense UKP'nin öncelikli ihtiyaçlarına hizmet etme eğiliminde oldukları görülmüştür. UKH ve TKY çizgilerinin birbirine paralel bir hale geldiğinde kalkınma politikaları aynı anda kadının fakirliği ve toplumda ikincil konumu problemlerini çözme yolunda başarı kaydedebilecektir bunun içinse kavramsal çerçeveler yeniden gözden geçirilmeli ve alternatif model, kadınların kendi kendilerini güçlendirebileceği katılımı ön plana çıkaran yaklaşımlarda aranmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN AND HERSTORY ALONG THE PROCESS OF CHANGE AND DEVELOPMENT: INTERNATIONAL POLICY APPROACHES SINCE 1970s. Ü naldı, Zeiiha MS, Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. Yakın Ertürk September 1997, 144 p. This thesis is a theoretical study of shifts in 'Gender and Development Approaches' in the framework of the UN since 1970s. Women's issues during the process of change and development have been debated intensively, during this period. In spite of all the efforts for women and development and advancement of women, development policies still suffer from the failure to address two important issues simultaneously: elimination of women's poverty and enhancement of women's status in society. In order to explain the reason of this situation conceptual graphical illustrations of the international women's movement, the international development efforts and Gender and Development(GAD) approaches are developed through a critical study of conceptual frameworks of each. It is found out in this thesis that goals and visions of the international women's movement and the international development efforts in the past two decades have not been necessarily complementary. Furthermore, often they have been contradictory,' and the GAD line resembles the line of international development policies rather thaninternational women's movement. Therefore, GAD policies rather than serving the priority needs of women's movement serves the priority needs of development concerns. Only when line of GAD approaches resemble the line of international women's movement the development policies would be able to address the issues of women's poverty and their secondary status in the society simultaneously. To realise this end conceptual frameworks should be re-read and the alternative should be looked for in approaches which helps women's empowerment via their active participation to the process as agents of their lives.
Benzer Tezler
- Alevîlikte kadına atfedilen değer ve süreç içerisinde değişen kadın rolleri
The value attributed to women in Alevism and the changing roles of women in the process
DİLEK AŞCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Dinİnönü ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET KUBAT
- Bursa'da ipekböcekçiliğinin ekonomik coğrafya açısından etkileri (1840-1920)
The effects of silkworm in Bursa in terms of economic geography (1840-1920
MAHBUP YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
CoğrafyaKarabük ÜniversitesiCoğrafya Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜZİN KANTÜRK YİĞİT
- Çağdaş Türk resminde kadın imgesi (1960-1980)
Image of women in the contemporary Turkish painting (1960 - 1980)
MÜBERRA ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Sanat TarihiGazi ÜniversitesiSanat Tarihi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. SEYFİ BAŞKAN