The Question of local autonomy in Turkey with reference to party politics throughout the republican period
Türkiye'de Cumhuriyet dönemi boyunca parti politikaları doğrultusunda yerel özerklik sorunu
  1. Tez No: 62889
  2. Yazar: Z. MÜGE AKKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT POLATOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY KESKİNOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: yerel özerklik, merkez-yerel ilişkisi, özekten yönetim- yerinden yönetim, parti politikaları, yerel yönetimler VI, local autonomy, central-local relations, centralization- decentralization, party politics, local governments IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
oz TÜRKİYE'DE CUMHURİYET DONEMİ BOYUNCA PARTİ POLİTİKALARI DO?RULTUSUNDA YEREL ÖZERKLİK SORUNU Akkar, Z. Müge Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aykut Polatoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Çağatay Keskinok Ağustos 1997, 219 sayfa Bu çalışma, merkez-yerel ilişlerinin ana konusu olan yerel özerklik sorununu ele almaktadır. Türkiye'deki yerel özerklik konusunu Cumhuriyet dönemi boyunca incelemekte, ve yerel özerkliğin düzeyinin belirlenmesinde parti politikalarının etkililiğini sorgulamaktadır. Böylece, merkez-yerel ilişkilerini kavrayışımızı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, parti programlan ve yasal düzenlemelere odaklanarak, Cumhuriyet döneminde iktidara gelen partilerin politikalarını, belirlenen kriterlere bağlı olarak, incelemektedir. Dolayısıyla, parti programlarında öngörülen yerel yönetimlerin özerklik alanının, yasal düzenlemeler aracılığıyla hayata geçirilip/geçirilmediğini gözlemlemeye çalışmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de parti politikalarının yerel özerkliğin düzeyini belirlemedeki etkinliğini, parti programlarındaki söylemlerin değişimine göre tanımladığı dört alt-dönemde incelemektedir. Analiz, Cumhuriyet dönemiboyunca yerel özerklikle ilgili parti programlarındaki politikalarda önemli değişiklikler olmasına rağmen, yerel özerkliğin düzeyinin pratikte değişmediğini ortaya çıkarmaktadır. Başka bir deyişle, yerel özerkliğin düzeyinin tamamiyle parti politikalarına bağımlı olmadığı görülmüştür. Bu nedenle, çalışma, parti politikalarının devletin yapısal sınırlamaları içinde etkili olduğu sonucuna varmaktadır. Yerel özerkliğin düzeyi, parti politikalarına bağımlılığın ötesinde, yapısal belirleyicilerin alam içinde belirlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE QUESTION OF LOCAL AUTONOMY IN TURKEY WITH REFERENCE TO PARTY POLITICS THROUGHOUT THE REPUBLICAN PERIOD Akkar, Z. Müge M.S., Urban Policy Planning and Local Government Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aykut Polatoğlu Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Çağatay Keskinok August 1997, 219 pages This study considers the question of local autonomy as the main theme of central-local relations. It examines the issue of local discretion in Turkey throughout the Republican period, and questions the effectiveness of party politics in the identification of the level of local autonomy. Hence, it mainly aims at enhancing our understanding of central-local relations. Focusing on programs and legislations, this research investigates the policies of political parties, which came into power during the Republican period, based on the criteria determined. Thus, it seeks to observe whether the discretion area of local governments, predetermined in party programs, is reflected in practice by means of legislative regulations, or not. This study looks over the effectiveness of party politics on the identification of the extent of local autonomy in Turkey under mfour sub-periods which are determined according to significant changes in the tenets of party programs. The analysis reveals the fact that although there were significant changes in the policies of party programs as regards local autonomy throughout the Republican period, the extent of local discretion did not alter in practice. In other words, it is seen that the level of local autonomy was not fully dependent on party politics. Therefore, the study concludes that party politics are effective within the structural limitations of the state. The extent of local autonomy is determined within the range of structural determinants, rather than being fully dependent on party politics.