Gender awerness: A study of women teachers and academicians who are graduetes of 'girls' institutes 1960-1970
Toplumsal cinsiyet bilinci: Kız enstitülerinden 1960-1970 yılları arasında mezun olan öğretmen ve akademisyen kadınlar üzerine bir çalışma
- Tez No: 62887
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ACAR, DOÇ. DR. DİLEK CİNDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Eğitim, Kız Enstitüleri, Öğretmen, Akademisyen IV, Womer^ Education, Girls' Institutes^ Teacher, Academician m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
oz TOPLUMSAL CİNSİYET BİLİNCİ: KIZ ENSTİTÜLERİNDEN 1960-4970 YILLARI ARASINDA MEZUN OLAN Ö?RETMEN VE AKADEMİSYEN KADINLAR ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Toktaş, Şule Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Acar Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Dilek Cindoğlu Temmuz 1997, 182 sayfa Bu çalışma, 1960 ve 1970 yılan arasında Kız Enstitülerinden mezun olan öğretmen ve akademisyen kadınların toplumsal cinsiyet bilinçlerini dört seviyede incelemiştir. Bunlar kamusal ve özel alanda annelik; çocuk cinsiyeti özelinde cinsiyet rolü değerlendirmeleri; güç ve direniş; ve hayat akışı içerisinde pişmanlıklardır. Bu doğrultuda üç odak group toplantısı ve ondört hayat hikayesi görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda Kız Enstitülerinin tarihsel gelişimi incelenmiş; bu okulların eğitim programı ile mezunlarının özellikleri arasındaki paradoksal ilişki tartışılmıştır. Toplumsal cinsiyet bilinci kavramı, kadınların toplumsal cinsiyet ilişkilerindeki konumlanışları çerçevesinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENDER AWARENESS: A STUDY OF WOMEN TEACHERS AND ACADEMICIANS WHO ARE GRADUATES OF 'GIRLS' INSTITUTES' 1960-1970 Toktaş, Şule M.S., Graduate Program of Gender and Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. Feride Acar Co-Supervisor: Assoc. Prof Dr. Dilek Cindoğlu July 1997, 182 pages This thesis analyzes the gender awareness of women who graduated from the Girls' Institutes in the period of 1960-1970 on four levels: motherhood in the public and the private spheres; gender role attributions with respect to the gender of the child; power and resistance; and regrets in the course of life. Three focus groups and fourteen life history interviews were conducted with the subject group. In the light of the findings, the history of the Girls' Institutes was outlined and the paradoxical relationship between the educational program of these institutions and the characteristics of their graduates was discussed. Gender awareness traced through the specified four levels were analyzed in relation to the women's positioning in gender relations.