Engelli bireylere sahip ailelerin psikolojik sağlamlık ve bakıcı yük değerlendirmesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological strength and caregiving burden of families with disabled individuals
  1. Tez No: 628933
  2. Yazar: ARİF TEKYILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Engellilik, engelli birey, bakım verme, bakım verme yükü, psikolojik sağlamlık, Disability, disabled individual, caregiving, caregiving burden, psychological resillience
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Engelli bireye sahip olan ailelerde bakım verme yüküne bağlı olarak bir takım sosyal, ekonomik, psikolojik ve fizyolojik sorunların yaşanabildiği görülmektedir. Bu bağlamda bakım verme yükünün üstesinden gelme açısından bakım verenlerin psikolojik sağlamlık düzeyinin yüksek olmasının gerekli olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda psikolojik sağlamlık ile bakım verme yükü arasındaki ilişkiyi araştırmak önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada, engelli bireye sahip ailelerde psikolojik sağlamlık ve bakım veren yükü arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmış ve ailesinde engelli birey bulunan 80 bireye anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, psikolojik sağlamlık ile bakım yükü arasında negatif ilişki bulunduğu ve ailesinde engelli bulunan bireylerin psikolojik sağlamlıkları ile bakım yükleri arasındaki ilişkinin“orta”düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yaş, eğitim durumu ve bakım verme süresine göre bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamakta, cinsiyet ve gelir durumna göre psikolojik sağlamlık düzeyleri farklılık göstermektedir. Yaş ve bakım süresine göre bireylerin bakım verme yükü düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamakta, cinsiyet, eğitim durumu ve gelir durumuna göre bireylerin bakım yükü düzeyleri farklılık göstermektedir. Sonuç olarak, engelli ailelerinin psikolojik sağlamlık düzeylerinin artırılması bakım yüklerinin azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda, engelli ailelerinin maddi olarak desteklenmelerinin ve ailelerde ağırlıklı olarak bakım sorumluluğunu üstlenen kadınlara sosyal ve psikolojik destek sağlanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is seen that families with disabled individuals may experience some social, economic, psychological and physiological problems depending on the caregiving burden. In this context, it is known that the level of psychological resilience of caregivers should be high in order to overcome the burden of caregiving. In this context, it becomes important to investigate the relationship between psychological resilience and caregiving burden. In this study, it was aimed to investigate the relationship between psychological resilience and caregiver burden in families with disabled individuals and a questionnaire was applied to 80 individuals who have disabled individuals in their families. the level of the psychological resillience and burdens of the individuals who have disabled members in their families have been found“moderate”. There is a negative correlation between psychological resilinec and caregiving burden. There was no statistically significant difference between the levels of psychological resilience of individuals according to age, education and caregiving period, and psychological resilience levels differed according to gender and income. There was no statistically significant difference between the levels of caregiving burden of individuals according to age and duration of care, and caregiving burden levels of individuals differed according to gender, education and income. As a result, increasing psychological resilience levels of families with disable members will contribute to reducing caregiving burdens. In this respect, it is considered appropriate to support the families of the disabled indiviuals financially and to provide social and psychological support to the women who are mainly responsible for caregiving in the families with disabled members.