Duygusal zekâ iş tatmini ilişkisi: Gaziantep ili tekstil sektörü örneği
  1. Tez No: 628934
  2. Yazar: BARIŞ ALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygusal Zeka, İş Tatmini, Gaziantep, Emotion, Emotional Intelligence, Job Satisfaction, Gaziantep
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın hedefi, iş tatmini ile duygusal zeka bağlantısını incelemek ve bu doğrultuda uygulamalı bir araştırma yapmaktır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konuyla ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde iş tatmini kavramı genel olarak incelenmiştir. İştatminin tanımı, boyutları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, duygusal zeka konusu tanımı, ve boyutları ile duygusal zeka ve kavramsal anazilizi ele alınmıştır. Duygusal zeka alt boyutlarıyla araştırılmıştır. Dördüncü Bölümde Duygusal Zekanın İş Tatminine Etkisine Yönelik Gaziantep İli Organize Sanayi Bölgesinde bir Uygulama konulu tez başlığıma dair literature çalışması, araştırmanın metodolijisi amacı ve önemi üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde araştırmaya dair bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir. Altıncı ve son bölümde ise çalışmanın sonuç ve önerilerim bulunmaktadır. Araştırmanın yapıldığı Gaziantep tekstil sektöründe çalışan iş görenlerin iş tatmini seviyeleri ile duygusal zeka seviyeleri arasındaki bağlantıyı incelenmiştir. Bunun için anket çalışmasıyla elde edilen veriler değerlendirilmiş ve araştırma hipotezleri test edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, ülkemizde iş tatmini değerlendirmede büyük sorunlar yaşandığı, yöneticilerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve bundan dolayı iş tatmini ile duygusal zeka arasındaki ilişkiyi test etmenin ülkemiz için henüz erken olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research relationship between job satisfaction and emotional intelligence and to attitude an applied research in this direction. The study consists of six parts.The first section provides information on the subject. In the second chapter, concept of job satisfaction is examined in general. The definition dimensions of job satisfaction are discussed in detail. In the thrid part, the definition and dimensions of emotional intelligence are discussed in general. Morever, emotional intelligence and conceptual anasilizine were also mentioned, emotional intelligence has been investigated in sub-dimensions. In the fourth part, aim and importance of research methodological study on the thesis topic on an application topic in the Organized Industrial Zone of Gaziantep Province for the Effects of Emotional Intelligence on Business Satisfaction was discussed. The fifth section contains findings and comments on the research. In the sixth and final section, the results and recommendations of the study are available. The relationship between job satisfaction levels and emotional intelligence levels of the workers working in Gaziantep textile industry was investigated. For this purpose, data obtained from survey was evaluated and research hypothesis was tested. As a result of this study, it was found that there are big problems in evaluating job satisfaction in our country, managers do not have enough information about this issue and therefore it is early to test the relationship between job satisfaction and emotional intelligence.