Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inde yer alan kadın sahâbîler ve rivayetlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the female companions and narrations placed on Ahmed ibn Hanbel's Musnad
  1. Tez No: 628937
  2. Yazar: MERI KEDELİDZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, sahih, zayıf, sahabe, Müsned, Hadith, Sahih, Weak, Companion, Musnad
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada Hz. Peygamber'in (s.a.v) hanımlarının dışındaki hanım sahâbîlerin rivayetleri Ahmed b. Hanbel'in Müsned'i çerçevesinde ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede, râvîlerin incelenmesi, rivayetlerinin sayısı ve konularının belirlenmesi, hadislerin sıhhatleri ve kaynaklara intikali esas alınmıştır. Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inde hanım sahâbilerin rivayetleri erkeklere oranla azdır. Rivayetler içerisinde sahih de zayıf da vardır. Ayrıca hanım sahâbilerin hadis rivayetlerin çoğu soru merkezlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the narrations of the female companions other than the wives of the Hz. Prophet (s.a.w.) handled and evaluated within the framework of Ahmed Ibn Hanbel's Musnad. In this evaluation, the analysis of narratives, determination of the number and subjects of narrations, the health of the hadiths and the succession to the resources were taken as basis. In the Musnad of Ahmed b Hanbal, the narrations of the female companions are less than male. There are both sahih and weak in the narration. In addition, the hadith narrations of the female companions are question-centered.