Evaluating the place of hagia sophia among Justinian's other persuasive achievements
Jüstinyen'in diğer ikna girişimleri arasında Ayasofya'nın yerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 62894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: İmparatorluk İmajı, Aya Sofya, Jüstinyen, Hiristiyanlık, Kilise, Doğu ve Batı, Görsel dil, Göksel, Dünyevi, İstanbul. iv, Imperial image, Hagia Sophia, Justinian, Christianity, Church, East and West, Visual language, Celestial, Terrestrial, Constantinople
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz JÜSTİNYEN'İN Dİ?ER İKNA GİRİŞİMLARİ ARASINDA AYA SOFYA'NIN YERİNİN DE?ERLENDİRİLMESİ Özdemir, Kadir Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Danışman: Assoc. Prof. Dr. Suna Güven Temmuz, 1997, 108 sayfa Bu tez Aya Sofya'nın yapıldığı tarihsel koşullar ışığında değerlendirilmesi gerektiğini savunur. Bu amaçla o dönemin sosyal, politik, ve ekonomik durumunun bir resmini çizmeye çalışır. Bu çalışmada iddia edilmiştir ki Aya Sofya'yı daha iyi anlayabilmek için O'nu Jüstinyen'in diğer projeleriyle birlikte algılamak gerekir. Takip eden sayfalarda savunulur ki, bu yapı Jüstinyen'in bazı beklentilerinin bir sonucudur ve bu beklentilerin çoğu günümüz mimarlığını değerlendirdiğimiz üç ana kavramın -işlev, yapı, tasarım- ötesindedir. İşlevsel gereksiniminin yanında, Aya Sofya bir 'ikna mimarisi' olarak düşünülmüştür. Bu gerçekten yola çıkarak bu çalışma, yapının halka ilettiği mesajları çözmek için yoğunlaşır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATING THE PLACE OF HAGIA SOPHIA AMONG JUSTINIAN'S OTHER PERSUASIVE ACHIEVEMENTS özdemir, Kadir M. A., Department of the History of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Suna Güven July, 1997, 108 pages This thesis represents an effort to understand Justinian's Hagia Sophia in its historical context. For this purpose, it tries to picture the social, political and economic situation of the time. It is claimed that to achieve a better understanding, Hagia Sophia should be viewed as a part of Justinian's imperial program. The following pages suggest that the Great Church was built by Justinian with certain expectations, many of which transcend the modern rational standards of evaluating a work of architecture: function, construction, and design. It is argued that besides the functional requirements, Hagia Sophia was conceived as an 'architecture of persuasion.' Considering this fact, the study primarily focuses on deciphering the messages that the building conveyed to the public.