Organizational structure of Islamic mysticism: The case of Galibi order
Tasavvufun organizasyonel yapısı: Galibi dergahı örneği
  1. Tez No: 62896
  2. Yazar: ÖMER RECEP ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN HORTAÇSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Organizasyonel, Mürid-Şeyh İlişkisi, Sufism, Tariqah, Organizational, Shaikh, Murid
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZ TASAVVUFUN ORGANİZASYONEL YAPISI: GALİBİ DERGAHI ÖRNE?İ Araş, Ömer Recep Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu Eylül, 1997, 223 sayfa Bu çalışmada dinsel bir örgüt olan Galibi Tarikatı sosyal psikolojik bir yaklaşımla incelenmiştir. Bu incelemede, Galibi Tarikatı bir örgüt olarak ele alınmış ve hem Tasavvufun genel tarihsel gelişimi ve hem de Tarikatın kendi tarihsel geçmişi sunulmuştur. İncelemede hem niteliksel hem de niceliksel metotlar kullanılmıştır. Bunlar arasında, Galibi Tarikatı şeyhi, kadın ve erkek müridleri ile teke tek ve gruplar halinde yürütülen derinlemesine mülakatlar, katılımcı gözlem yöntemi ve 130 kişi ile yürütülen anket çalışması sayılabilir. Araştırma sonucu Galibi Tarikatı müridlerinin geniş bir yaş ve meslek yelpazesi oluşturduğunu göstermiştir. Müridlerin çoğunun Tarikata dost ahbap aracılığı ile girdikleri ve Dergaha bağlandıktan sonra dinselliklerinde artış olduğu belirlenmiştir. Çalışmada davranışsal, duygusal, ve yapısal bağlılık ölçekleri kullanılmıştır. Analizler müridlerin dergaha yüksek derecede duygusal bağlılık gösterdiklerini ortaya koymuştur. Araştırmada dergahtaki değişik konumdaki kişiler (mürid veya çavuş) çeşitli açılardanVI karşılaştırılmış ve müridlere kıyasla çavuşların dergaha daha fazla bağlılık duydukları bulunmuştur. Bunun yanı sıra, çavuş ve müridler arasında şeyhle olan iletişimleri açısından farklar olduğu saptanmıştır. Daha ileri derecedeki analizler, tarikattaki konumu belirlemek açısından en önemli ölçütlerin üyelik süresi, dinsel eğitim düzeyi, tarikattaki görev sayısı, şeyhle görüşme sıklığı, tarikat dışı insanlara kıyasla tarikat üyelerinden daha fazla destek sağlama olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT ORGANIZATIONAL STRUCTURE OF ISLAMIC MYSTICISM: CASE OF GALİBİ ORDER Araş, Ömer Recep M. Sc, Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu September, 1997, 223 pages The present investigation adopted a social psychological perspective and studied one particular religious organization, namely the Galibi order. In this study the Galibi Order was viewed as an organization and as such it was situated within the general historical development of Sufism as well as within its own past. Both qualitative and quantitative methods such as participant observation of organizational activities, in depth interviews with the shaikh and with disciples of the order, and structured interviews were employed. The results of the investigation revealed that members of Galibi order varied with respect to age and occupation. Most disciples joined the order through their social networks and reported an increase in religiosity after joining the order. Behavioral, emotional/affective, structural measures of commitment were utilized in the study. Analyses revealed that emotional/affective commitment of disciples to dergah was very high. Comparisons of high and low status members (murids and chawush) revealedIV that occupants of high status expressed higher levels of commitment to dergah than did occupants of lower status. In addition, occupants of high and low status also differed with respect to topics of communication with shaikh. Further analyses revealed that duration of membership, degree of religious education, number of duties within dergah, frequency of communication with the shaikh, differential reception of social support were significant predictors of status within order.