Perceived psycho-political identities of adults and university students
Yetişkin ve üniversite öğrencilerinin algılanan psiko-politik kimlikleri
  1. Tez No: 62899
  2. Yazar: İBRAHİM DALMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Politik veya Psikolojik Kimlik Alanı, Üniversite Öğrencileri, Yetişkinler VIII, Perceived Political ör Psychological identity Domain, University Students, Adults
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZ YETİŞKİN VE ÜNİVERSİTE Ö?RENCİLERİNİN ALGILANAN PSİKO-POLİTİK KİMLİKLERİ Dalmış, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Olcay İmamoğlu Eylül 1997, 151 sayfa Bu araştırmanın amacı yetişkin ve üniversite öğrencilerinin kendilerinde algıladıktan psikolojik ve politik kimlik alanlarını ortaya çıkarmaktır. Bunun yanı sıra, cinsiyet ve gruba (yetişkin ve öğrenci) göre bu kimliklerin algılanmasındaki farklılıklar incelenmiştir. Ayrıca, kimlik alanları ile temel bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiler de araştırılmıştır. Örneklem 474 kişiden oluşmaktadır. Bu örneklemin yüzde 65' i Türkiye'nin değişik kesimlerinden araştırmaya katılan yetişkinler, geriye kalan yüzde 35 ise ODTÜ'nün farklı bölümlerinde okuyan öğrencilerdir. Yetişkin örneklemde 158 kadın, 148 erkek bulunurken öğrenci örneklemde 74 faz, 91 erkek bulunmuştur. Yetişkin örneklemde ortalama yaş 32.18,öğrenci örneklemde ise 21.40' tir. Verilerin elde edilmesinde 21 maddeden oluşan“Psiko-Politik Kimlik Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcılardan her bir maddeyi kendilerini tanımlamada ne derece uygun bulduklarına göre değerlendirmeleri istenmiştir. Değerlendirme ölçeği“hiç uygun değil”(1) ila“çok uygun”(5) arasında değişen beş dereceden oluşmaktadır. Birinci-seviye faktör analizi sonuçlan, algılanan politik kimlik alanlarının“Laik-Solcu1, ”Milliyetçi-Muhafazakar1 ve“Liberal1 olduğunu; algılanan psikolojik kimlik alanlarının ise İçine Kapanık- Depresif, *Hırslı- Yanşmaeı1 ve ”Baskın-Asabi1 olduğunu göstermiştir.“Liberal1 kimlik alanı güçlü bir şekilde ”Hırslı-Yarışmacı1 kimlik alanı ile ilişkili gözükürken, 'Laik- Solcu1 kimlik alanı Milliyetçi-Muhafazakar“ kimlik alanı ile negatif korelasyon göstermektedir. Bu kimlik alanlarına ilişkin faktör puanlarının kullanıldığı ikinci-düzey faktör analizi ise, üst-düzey kimlik alanlarının ”Milliyetci-Muhafazakar 2“, 'Yarışmacı-Liberal”ve“Baskın-Asabi”olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kimlik alanlarına ilişkin varyans analizleri erkeklerin kendilerini daha“Liberal* ve daha ”Hırslı-Yarışmacı' olarak algıladıklarım, kadınların ise kendilerini daha "Laik-Solcu' olarak algıladıklarını göstermiştir. 'Yarışmacı- Liberal' ve İçine Kapanık-Depresif kimlik alanlarına ilişkin analizlerde bulunan Grup X Cinsiyet ortak etkisi, yetişkin erkeklerin kendilerini, diğeralt gruplara kıyasla daha 'Yarışmacı-Liberal' ve daha az İçine Kapanık- Depressif olarak algıladıklarına işaret etmektedir. Kimlik alanları ile yaş, medeni durum, eğitim, mesleki prestij gibi birçok demografik değişken arasında anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Sadece Baskın-Asabi' kimlik alanı demografik değişkenlerden hiçbirisi ile anlamlı ilişki göstermemiştir. Araştırma sonuçlan, Türk toplumunun baskın sosyo-politik yapısı çerçevesinde tartışılmış, geleceğe ilişkin bazı çıkarsamalar da bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERCEIVED PSYCHO-POLITICAL IDENTITIES OF ADULTS AND UNIVERSITY STUDENTS Dalmış, Ibrahim M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Olcay İmamoğlu September 1997, 151 pages This study aimed to identify perceived political and psychological identity domains of adults and university students. Moreover, gender (males versus females) and group (adults versus students) differences in the perception of these identities were also explored. Furthermore, associations between identity domains and some basic demographic variables were examined. The sample consisted of 474 respondents. Of these, 65 percent of the respondents were adults from various parts of Turkey and 35 percent were students from different departments of METU. While the adult sample consisted of 158 females and 148 males, the student sample consisted of 74 IIIfemales and 91 males. The mean age of the adult sample was 32.18 and that of the student sample was 21.40. The data were obtained through a 21 item scale called“Psycho-Political Identity Scale”. The respondents were asked to rate the degree to which each item was suitable in definİng themselves on a 5-point scale, ranging from“not suitable at ali”(1) to“very suitable”(5). The results of the first-order factor analyses revealed that perceived political identity domains were 'Secular-Leftist', 'Nationalist-Conservative1, and“Liberal1; and perceived psychological identity domains were Tntroverted-Depressive1, 'Ambitious-Competitive1, and Dominant-Nervous'. Wbile ”Liberal1 identity domain was strongly associated wİth 'Ambitious- Competitive1 identity domain, 'Secular-Leftist1 identity domain was negatively correlated with“Nationalist-Conservative”identity domain. The second-order factor analysis based on the first-order factor scores yielded the higher-order factors of“Nationalist-Conservative 2', ”Competitive- LiberaT, and *Dominant-Nervous'. ANOVAs with regard to these factor scores showed that males perceived themselves as more“Liberal1 and more 'Ambitious-Competitive' while females perceived themselves as more 'Secular-Leftist'. The significant the Group X Gender interaction for 'Conapetitive-Liberal' and Tntroverted-Depressive' identity domains indicated that the aduft males perceived themselves as more 'Competitive-LiberaT and less 'Introverted- Depressive' compared to other subgroups.Correlations between these identity domains and many of the background variables like age, marital status, education, occupational status, ete. were found to be signifîcant. Only ”Dominant-Nervous1 identity domain revealed no significant relationship with any of the background variables. The results of the study were discussed with reference to the dominant social and political structures of Turkish society and their implications for future orientations.