Life events depression, social support systems, reasons for living and svicide probability among university students
Üniversite öğrencilerinde yaşam olayları, depresyon, sosyal destek sistemleri, yaşama nedenleri ve intihar olasılığı
  1. Tez No: 62900
  2. Yazar: ZEYNEP TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar Olasılığı, Yaşam Olayları, Depresyon, Sosyal Destek, Üniversite öğrencileri, Suicide Probability, Life Events, Depression, Social Support, University Students
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz ÜNİVERSİTE Ö?RENCİLERİNDE YAŞAM OLAYLARI, DEPRESYON, SOSYAL DESTEK SİSTEMLERİ, YAŞAMA NEDENLERİ VE İNTİHAR OLASILI?I Tüzün, Zeynep Mastır, Uygulamalı Psikoloji Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan Eker Kasım 1997, 122 sayfa Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde yaşam olayları, depresyon, sosyal destek sistemleri ve yaşama nedenleri ilişkisini intihar olasılığı düzeyinde incelemektir. Amaç, üniversite öğrencileri için bu değişkenler arasında intihar olasılığını en iyi yordayan değişkem bulmaktır. Araştırma Bilkent üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okuyan 401 öğrenci üzerinde yürütülmüştür, sonuçlar yedi ölçeğin dağıtımı sonucu toplanmıştır: Yaşam Deneyimleri Anketi, Çokboyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Aile ve Arkadaştan Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Yaşamı Sürdürme Nedenleri Envanteri, Beck Depresyon Envanteri ve demografik özelliklerin sorulduğu bir ölçek. Sonuçların analizi için çok yönlü regresyon analizi uygulandı. Elde edilenVI sonuçlara göre intihar olasılığını, İntihar Olasılığı ölçeğinin tüm alt ölçekleri için, en iyi depresyon sonuçlan yordamaktadır. Diğer önemli yordayıcılar arkadaştan algılanan destek, aileden algılanan destek ve yaşama nedenleridir. Sonuçlar ilgili literatür içinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LİFE EVENTS, DEPRESSION, SOCIAL SUPPORT SYSTEMS, REASONS FOR LIVING AND SUICIDE PROBABILITY AMONG UNIVERSITY STUDENTS Tuzun, Zeynep M.S. in Applied Psychology Supervisor: Prof. Dr. Doğan Eker November 1997,122 pages The purpose of this study was to investigate the relationship of life events, depression, social support and reasons for living to the level of suicide probability among university students. The aim was to find the best predictor of suicide probability, among these variables, for university students. The participants of the study were 401 university students from Bilkent University and Middle East Technical University. The data were gathered by administering seven instruments; Life Experience Survey, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Perceived Social Support from Family and Friends, Suicide Probability Scale, Reasons For Living Inventory, Beck Depression Inventory and the information questionnaire of demographic characteristics of the respondents. %iv Multiple Regression was used to analyze the data. Findings indicated that the best predictor of suicide probability was the depression score, for ali the subscales of Suicide Probability Scale. Other important predictors were, support from friends, support received from family and reasons for living. The results were discussed within the context of the relevant literatüre.