Şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarının marka yönetimi üzerindeki rolü: Borsa İstanbul sürdürülebilirlik endeksi şirketleri örneği
The role of corporate social responsibility practies on brand management: Case of the Istanbul stock exchange sustainability index companies
- Tez No: 629009
- Danışmanlar: DR. ESRA BAYHANTOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Marka Yönetimi, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi, Corparete Social Responsibility, Brand Management, BIST Sustainability Index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) uygulamalarının marka yönetimi üzerindeki rolünü ortaya çıkarmak, KSS uygulamalarının şirketlerde nasıl uygulandığını ve şirketler tarafından nasıl algılandığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nde (BİST) işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerden 11 tanesiyle yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ayrıca internet sitesi ve sürdürülebilirlik raporları incelenerek içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre marka yönetimi ve KSS arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve KSS çalışmalarının marka yönetimi çalışmalarının etkinliğini arttırabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to find out the role of Corporate Social Responsibility (CSR) practices of the companies on brand management and to examine CSR practices of the companies, as well as their CSR perception. In this context, by using in depth analysis method face to face interviews were conducted with the help of semi-structured questionary form with top of 11 companies listed in Istanbul Stock Exchange Sustainability Index, besides, their sustainability web sites and reports are examined by using content analysis method. According to the findings of this research, there is a significant relationship between brand management and CSR, and that CSR activities may increase the efficiency of brand management activities of the companies.