Ödüllendirmenin bireysel performans ve işten ayrılma niyeti ile ilişkisi
The relationship between rewarding, and individual performance and intention of quitting
- Tez No: 629008
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ödüllendirme, Görev Performans, Ücret, Psikolojik Ödüller, Rewarding, Task Performance, Wage, Psychological Rewards
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada ücret ve ödüllendirmeden duyulan memnuniyet; ücret düzeyi, ücret artışı, ücret yönetimi, ek yararlar ve psikolojik ödüller alt boyutları bakımından araştırmaya konu edilerek ilgili yazının genişletilmesine katkı sağlanmıştır. Bu amaçla çalışmanın konusu olarak belirlenen ödüllendirmenin bireysel performans ve işten ayrılma niyeti ilişkisi üzerindeki etkisini görebilmek için, katılımcıların çalıştıkları örgütlerdeki ücret ve ödül uygulamalarına yönelik memnuniyet düzeylerini ölçmek amacıyla yazındaki iki ölçekten yararlanılmıştır. Bu kapsamda; 18 maddelik ücret tatmini ölçeği ile 5 maddeli psikolojik ödüllerden tatmin ölçeği Türkçeye uyarlanarak bu araştırmada kullanılmıştır. Türkçeye uyarlanan bu ölçekte ücret düzeyi, ücret artışı, ücret yönetimi ve ek yararlar ve psikolojik ödüllerden tatmin olmak üzere toplam beş boyut 23 madde yer almaktadır. Çalışmamız anket yönetimine dayalı olarak, tüm dünyada faaliyet gösteren uluslararası bir ilaç firmasının Türkiye ayağında satış ve pazarlama departmanındaki çalışanlar, telekomünikasyon, bankacılık, sağlık ve uluslararası pazarlama sektörlerindeki büyük ölçekli işletmelerde çalışan 273 beyaz yakalı işgörenden örneklem grubu esas alınmak suretiyle ücret ve ödüllendirmeden duyulan memnuniyetin (ücret düzeyi, ücret artışı, ücret yönetimi, ek yararlar ve psikolojik ödüller), görev performansına ve işten ayrılma niyetine etkisini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Yapılan anket sonucu değerlendirilerek elde edilen sonuçları IBM SPSS 25 ve IBM AMOS 24 paket programları ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, işgörenlerin ücret ve ödüllendirme uygulamalarından duydukları memnuniyetin (ücret düzeyi, ücret artışı, ücret yönetimi, ek yararlar ve psikolojik ödüller), görev performansını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, işgörenlerin ücret ve ödüllendirme uygulamalarından yalnızca ücret düzeyi ve ücret artışının işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı etkisinin bulunduğu saptanmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak, istihdam ettiği işgörenlerin yüksek performans sergilemesini hedefleyen örgütlerin; ödül ve ücret sisteminin oluşturulmasında ve uygulamasında sistematik bir yaklaşım benimsemeleri önem arz ettiği ifade edilebilir. Araştırmanın sonuçları tartışılmış, hem işgörenlere hem de işverenler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, satisfaction of wages and rewards, level of wages, wage increase, wage management, additional benefits and psychological rewards are studied with regard to sub-dimension and the study has contributed to the expansion of the manuscript. For this purpose, in order to see the effect of rewarding on the relationship between individual performance and intention of quitting, two scales in the literature are used to measure the satisfaction levels of the participants in the organizations they work for. In this context; an18-item scale concerning the satisfaction of wage and a 5-item scale concerning the satisfaction of psychological rewards are adapted to Turkish and are used in this study. In this Turkish-adapted scale, there are 23 items in total in five dimensions: wage level, wage increase, wage management and additional benefits and psychological rewards. Our study, based on survey management, is carried out with the employees of an international pharmaceutical company who work at the sales and marketing departments; the employees from telecommunications, banking, health care, international marketing field sare also included in the study. The aim of the study is to determine the effect of 273 white collar employees' satisfaction with wage and reward (wage level, wage increase, wage management, additional benefits and psychological rewards) on task performance and intention of quitting. The results of the survey are evaluated and the results are analyzed and interpreted with IBM SPSS 25 and IBM AMOS 24package programs. As a result of the research, it is found that the satisfaction of employees with the practices of wage and reward (wage level, wage increase, wage management, additional benefits and psychological rewards) positively affected the task performance. In addition, it is found that the practices of wage and rewarding on employees have a significant effect only on wage level and wage increase intention of quitting. Based on these results, it is observed that organizations that aim to ensure high performance of the employees should adopt a systematic approach in the implementation of the reward and wage system. The results of the research are discussed and suggestions are made for both employees and employers.