İnce iğne aspirasyon biyopsi sonucu foliküler neoplazm ya da foliküler neoplazm şüphesi veren yayma olarak gelen tiroit nodüllerinde annexin a2 proteinin maligniteyi öngörmedeki tanısal rolü
The role of annexin a2 protein in prediction of malignancy which results suspicious for follicular neoplasia and follicular neoplasia from the fine needle aspiration biopsy
- Tez No: 629010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroit nodülü, Annexin A2 proteini, Foliküler neoplazm, İnce İğne, Biopsi, Thyroid nodule, Annexin A2 protein, Follicular neoplasia, Fine Needle, Biopsy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: İnce iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) sonucu foliküler neoplazm (FN) ya da foliküler neoplazm şüphesi veren yayma olarak gelen tiroit nodüllü olgularda preoperatif periferik kan örneğinden elde edilen serum ve peroperatif alınan doku örneğinden çalışılacak Annexin A2 proteinin maligniteyi öngörmedeki tanısal rolünü ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Endokrin Servisinde Mart 2019- Şubat 2020 tarihleri arasında Tiroit İİAB sonucu FN veya Foliküler Neoplazm Şüphesi Veren Yayma içeren patolojilere sahip yatan ve operasyon planlanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Toplam olgu sayısı, 34 (% 75,6) kadın ve 11 (% 24,4) erkek olmak üzere 45 hastadır. 45 olgunun patoloji sonuçlarına göre 26 (% 57,8) tanesi benign, 19 (% 42,2) tanesi malign histopatolojik tanılar almıştır. Benign hasta grubunun yaş ortalaması 44±15 ve sıra ortalaması 43, malign hasta grubundaki yaş ortalaması 49±12 ve sıra ortalaması 49 olup iki grup arasında anlamlı fark olmadığı görüldü (P>0,05). Ultrasonografi (USG) bulgularına göre İİAB yapılan nodülün en uzun boyutu göz önüne alındığında en düşük çap 10 mm en büyük çap 73 mm olup çap ortalamaları 28±13 idi. Patolojisi benign hasta grubunun nodül çap ortalaması 26,27 mm ve malign gelen hasta grubunun nodül çap ortalaması 31,7 mm idi. Benign ve malign hasta grubu arasında nodül çapı bakımından anlamlı fark bulunmadı (P>0.05). Tiroit İİAB yapılan nodüllün USG görünümleri; 4 (% 15,4) olguda izoekoik, 19 (% 73,1) olguda hipoekoik ve 3 (% 11,5) olguda ise hiperekoik görünümdeydi. Benign ve malign grup ekojenite bakımından karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (P>0,05). Benign hasta grubundaki serum Annexin A2 düzeyinin ortalaması 164±72 pg/ml ve sıra ortalaması 147 pg/ml; malign hasta grubundaki ortalaması 228± 121 pg/ml ve sıra ortalaması 196 pg/ml olup malign grupta serum Annexin A2 düzeyi benign gruptan daha yüksek bulundu (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda yaş, cinsiyet, nodül çapları, nodüllerin ekojenite özellikleri parmetreleri ile malignite arasında ilişki saptanmadı. Doku Annexin A2 düzeyi değerlendirmesinde benign ve malign olgularda ayırt ettirici bir Annexin A2 eşik değeri izlenmedi. Malign ve benign nodüller arasındaki en ayırt ettirici özelliğin serum Annexin A2 düzeyi olduğunu saptandı. Malign olgularda serum Annexin A2 düzeyi yüksek izlendi. Bu alanda yeni çalışmalara ihtiyaç olmakla birlikte İİAB sonuçları malignite yönünden şüpheli olan tiroit nodüllü olgularda preoperatif dönemde ölçülen serum Annexin A2 düzeyinin hasta yönetiminde önemli rol oynayabileceğini gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: To reveal the role of Annexin A2 protein level in serum, which obtain from periferic blood sample when taken from patient preoperatively, and in thyroid tissue sapmle when obtain from patient peroperatively in prediction of malignancy which patient population results suspicious for follicular neoplasia and follicular neoplasia (fns/fn) from the fine needle aspiration biopsy (fnab). Material and methods: Patients who had pathology suspicious for follicular neoplasia and follicular neoplasia (fns/fn) from the fine needle aspiration biopsy (fnab and planned for operation between March 2019 and February 2020 in Ataturk University Medical Faculty General Surgery Endocrine Service were included in the study. The Serum and tissue Annexin A2 levels were compared with postoperative histopathologic results. Results: Of the total 45 patients, 34 (% 75,6) were female and 11 (% 24,4) were male. Pathologic evaluation of 45 patients revealed 26 (57,8%) benign and 19 (42,2%) malignant nodules. The mean age of the benign patient group was 44 ± 15 and the mean of the row was 43, the mean age of the malignant patient group was 49 ± 12 and the mean of the row was 49, and there was no significant difference between the two groups (P>0,05). According to the USG findings, considering the longest size of the dominant nodüle which in single or multiple thyroid nodules, the lowest diameter was 10 mm, the largest diameter was 73 mm, and the mean diameter was 28 ± 13. The mean diameter of the usg of the patient group whose pathology was malignant was 31.7, and the mean diameter of the benign patient group was 26.27 mm. No significant difference was found between the benign and malign patient groups in terms of nodule diameter. USG views of the dominant thyroid nodules; It is isoechoic in 4 (15.4%) cases, hypoechoic in 19 (73.1%) cases and hyperechoic appearance in 3 (11.5%) cases.When the benign and malignant groups were compared in terms of echogenicity, no significant difference was found between the two groups (P>0.05). Serum Annexin A2 level in benign patient group was 164 ± 72 pg / ml and mean line was 147 pg / ml, mean malignant group was 228 ± 121 pg / ml and row mean was 196 pg / ml and serum Annexin A2 level was higher in malignant group than benign group (p 0.05). Conclusıon: In our study, no relation was found between age, gender, nodule diameter, echogenicity characteristics of the nodules and malignancy. In the evaluation of Tissue Annexin A2 level, no distinctive Annexin A2 threshold value was observed in benign and malign cases. It was determined that the most distinguishing feature between malignant and benign nodules is Serum Annexin A2 level. Serum Annexin A2 level is high in malignant cases. Although new studies are needed in this area, Serum Annexin A2 level, in patients with FNAB results suspected thyroid nodules, measured in the preoperative period, show that may play an important role in patient management.