Finansal krizlerde bulaşma ve 2008 krizinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere etkisi
Contagion in financial crisis and the effects of the financial crises on selected emerged and emerging economies
- Tez No: 629075
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bulaşma, Borsa Endeksi, CDS primi, TÜFE, Contagion, Stock Exchange, CDS, CPI
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tüm dünyada finansal serbestleşme sonrası finansal entegrasyonun artışı pek çok olumlu ve olumsuz sonucu da beraberinde getirmiştir. Olumlu sonuçlar arasında kaynakların etkin kullanımı ve dağılımı, finansal araçların farklı taleplere cevap verebilecek şekilde çeşitlenmesi, finansman imkânlarının artması ve finansman maliyetlerinin düşmesi, uluslararası sermaye hareketlerinin de etkisi dolayısı ile finansman eyleminin hukuki boyutundaki güçlenme, finansal piyasaların gelişmesi ve bunun gibi sonuçlar örnek gösterilebilir. Fakat bununla beraber finansal entegrasyon hatırı sayılır olumsuz sonuçları da beraberinde getirmiştir. Olumsuz sonuçlar arasında; ülkeler arasında doğrudan herhangi bir bağ bulunmaksızın krizlerden ve kriz benzeri istenmeyen olaylar dolayısı ile meydana gelen olumsuz durumların, ülkeler arasında çeşitli aktarım kanalları vasıtası ile aktarımı, bir başka deyişle bulaşması, denetleme koşullarının yetersiz kaldığı durumlarda meydana gelecek ahlaki risk gibi durumlar sayılabilir. Çalışmada, 2008 Küresel Finansal Krizinin borsalara etkisi araştırılmış, kriz öncesi ve kriz sonrası periyotlar için Borsa endeksine etki eden TÜFE, CDS primi ve 10 Yıllık Tahvil Getirisi gibi faktörlere karşı seçili ülke borsa endeksinin duyarlılığı tahmin edilmiş, kriz öncesi ve sonrası için sonuçlar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için karşılaştırılmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki 2008 Küresel Finansal Krizi şiddeti ve etki alanı dolayısı ile çeşitli bulaşma kanalları vasıtasıyla ülkeleri etkilemiştir. Çalışmada gelişmekte olan ülkelerin kriz sonrasında genel olarak S&P500 endeksi ve CDS primine duyarlılığının artması, bu ülkelerin gelişmiş ülke piyasalarına bağlı olduklarını, kendilerini krizin olumsuz koşullarından izole edemediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
After the financial liberalisation, integration of the coountry markets bring lots of positive and negative results. Effective usage of the resources, the differention of the financial derivatives according to needs.increase in the investment opprtunuties, decrease in the investment costs, strenghtening in the legal side of te financing activity could be said about the positive results. On the other hand, because of the contagion, the problem of a country about economic and financial issue, spread across countries, and this situation bring some problems like moral hazard because of the low inspection of markets. In this thesis, the effect on the 2008 Global Financial Crises on selected countrys' stock excahnges were tried to be estimated, the sensitivity of the selected coutrys's stock exchanges to S&P500 Index, CDS rate, Consumer Price INDEX and 10 Year Government Bond Interest Rate predicted and results were compared for emeged and emeging countries. Results Show that, the 2008 Global Financial Crisis has affected countries through various transmission channels due to its severity and impact area. In the study, the sensitivity of developing countries to the S & P500 index and CDS premium after the crisis shows that these countries are tied to developed country markets and cannot isolate themselves from the negative conditions of the crisis.