Bazı kardeş bitkilerin alabaşın (Brassica oleracea var. gongylodes ) verim ve kalitesine etkisi
Some companion planting effect on yield and quality of kohlraby (Brassica oleracea var. gongylodes )
- Tez No: 629151
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kardeş bitki, Birlikte ekim, Alabaş, Bakla, Kadife çiçeği, Companion planting, Intercropping, Kohlrabi, Broad Beans, Marigold
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sürdürülebilir tarım hedefiyle yapılan uygulamalardan biri olan kardeş bitkiler üretim yönteminin, alabaş (Brassica oleracea var. gogylodes) yetiştiriciliğinde verim ve bazı kalite parametrelerine etkisi araştırılmıştır. Kardeş (yardımcı bitki) bitki olarak bakla seçilmiştir. Kaçırıcı bitki olarak kadife çiçeği yer almıştır. Her birinin alabaşa etkisini gözlemlemek için farklı kombinasyonlarla üretim parselleri oluşturulmuştur. Sadece alabaş dikimi ile oluşturulan kontrol uygulaması (AxA), alabaş-kadife çiçeği (AxK), alabaş-bakla (AxB), alabaş-bakla-kadife çiçeğinin (AxBxK) birlikte dikildiği uygulama olmak üzere, dört uygulama kombinasyonu düzenlenmiştir. Denemede ele alınan parametrelerin büyük kısmında alabaş ve baklanın birlikte yetiştirildiği (AxB) uygulamasının iyi sonuç verdiği gözlemlenmiştir. Alabaşın tüketilen kısmı olan gövde ile ilgili çap, boy, ağırlık değerleri en yüksek AxB uygulamasından elde edilmiş ve en yüksek verim 1074,7 kg/da olmuştur. En düşük verim ise 670,8 kg/da ile AxA kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Gövde serliği en yüksek AxBxK uygulamasından elde edilmiştir (35,08N). SÇKM değeri en yüksek olan uygulama AxK uygulaması %8,8 olmuştur, en düşük sonuç ise %7,47 ile AxA kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Yabancı ot ile mücadele sebzecilikte önemli konulardan biridir. Bu açıdan bakıldığında AxBxK uygulaması parsel başına 9,3 adet yabancı ot ortalaması ile en düşük sonucu verirken, AxA kontrol uygulamasında parsel başına 28,7 adet yabancı ot ile en yüksek sonucu vermiştir. Elde edilen sonuçlar alabaş yetiştiriciliğinde kardeş bitkiler uygulamalarının hem verim, hem kalite hem de yabancı ot ile mücadele açısından önemli katkılar sağladığı belirlenmiştir. Daha farklı bitkiler ve ilave parametrelerle geniş alana yayılan denemeler kurarak bu yöntemin sebze yetiştiriciliğindeki sonuçları izlenmeli ve pratiğe aktarılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The effect of companion plant production, which is one of the practices carried out for a sustainable agriculture, on the yield and some quality parameters in kohlrabi (Brassica oleracea var gogylodes) was investigated. Broad bean was selected as the companion plant. Marigold was used as the repelling plant. To observe the effect of each combination, production plots were formed with different combinations. Four application combinations were organized including the control application (AxA) formed with sole kohlrabi planting, the kohlrabi-marigold (AxK), the kohlrabi-broad bean (AxB), and the kohlrabi-broad bean-marigold (AxBxK) combinations. It was observed that the AxB application yielded good results in most of the parameters discussed in the study. The highest diameter, height, weight values related to the stem, which is the consumed part of the kohlrabi, were obtained from the AxB application and the highest efficiency was determined to be 1074.7 kg/da. The lowest yield was determined in the AxA control application with 670.8 kg/da. The highest stem hardness was obtained from the AxBxK application (35.08 N). The application with the highest total soluble solids was the AxK application 8.8% whereas the lowest result was obtained from the AxA control application with 7.47%. Weed combat is one of the important issues in olericulture. From this point of view, the AxBxK application gave the lowest result with an average of 9.3 weeds per parcel whereas the highest value was determined in the AxA control application 28.7 weeds per parcel. The results showed that companion plant applications in kohlrabi growing had positive effects on yield, quality and weed control. Conducting a wide range of experiments with different plants and additional parameters, the effects of this method should be monitored in olericulture and put into application.