Mudanya kentsel sit alanı üzerine morfolojik değerlendirme
A morphological evaluation on mudanya urban conservation area
- Tez No: 629169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KÖPRÜLÜ BAĞBANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mudanya, kentsel sit alanı, kentsel morfoloji, tarihi kentsel peyzaj 2020, x +16 2 sayfa, Mudanya, urban conservation area, urban morphology, historical urban landscape 2020, x+162 pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada Bursa ili, Mudanya ilçesi Mudanya kentsel sit alanı çalışılmıştır. Eski Rum ve Osmanlı yerleşim alanlarını barındıran bu tarihi bölgenin mevcut halinin belgelenmesi, fiziksel dokusunun incelenerek bölgeye ait bir morfolojik çözümleme çalışması hazırlanması hedeflenmiştir. Bu amaçla birinci bölümde, çal ışmanın amacı, kapsamı ve çalışma tekniği belirtilmiştir. İkinci bölümde, alanda yapılacak çalışmanın yöntemini belirleyen kaynak araştırmaları yapılmıştır. Ayrıca literatür çalışması kapsamında bölgede daha önce yapılan tezler ve ülkemizde sit alanların da yapılmış olan farklı çalışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, bölgede yapılan çalışmanın yöntemi ele alınmıştır. Kentsel morfoloji incelemelerinde önemli kaynaklardan biri olan Karl Kropf'a ait çok seviyeli çözümleme yöntemi ve bu yöntemin bölgeye uy arlanması hususunda bilgi aktarılmıştır. Mudanya'nın konumu, iklimi, topografik yapısı, turizmi, demografik yapısı ve bölgeye ulaşım hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ayrıca Mudanya'nın gelişim süreci ele alınmıştır. Bölgenin tarihsel gelişimi, Osmanlı dönemi öncesi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi olmak üzere geçmişten günümüze incelenmiştir. Milli Mücadele döneminde, Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bağımsız bir devlet olduğunu dünyaya kabul ettiren Mudanya Mütarekesi'nin önemine ve cumhuriyetin ilanıyl a ortaya çıkan nüfus mübadelesi sürecine değinilmiştir. Mudanya'nın sosyo ekonomik yapısı ve gelişimi incelenmiştir. Bölgede tarih boyunca yapılan tarım faaliyetleri, geçim kaynakları, Bursa'da gerçekleştirilen ticaret için önemi ve bölgedeki sosyal yaşant ı hakkında yapılan araştırmalar sunulmuştur. Mudanya'nın tarihsel gelişimi ve sosyo ekonomik yapısının neticesinde oluşan fiziksel oluşum süreci hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, çalışma alanının mevcut durumu fiziksel olarak analiz edilmiş, bölgedeki tarihi kentsel peyzaj alanları hakkında bilgi aktarılmış ve morfolojik çözümleme çalışmaları yapılarak kent bileşenleri incelenmiştir. Yapılan analizler sayısal verilere dönüştürülerek so nuçlar elde edilmiştir. B ölgede yer alan yapıların plan, çıkma, kapı ve pencere tipolojileri irdelenerek çizimleri yapılmıştır. Ayrıca çalışma yöntemi olan m orfolojik çözümleme tekniği kapsamında elde edilen bulguların alana yansıması diyagramlar ile özetlenmiştir. Beşinci ve son bölümde, yapılan çalışma sayesin de elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Mudanya preserved urban site in Mudanya district of Bursa province has been studied. It is aimed to document the current state of this historical region, which houses the ancient Greek and Ottoman settlements, and to prepare a morphological analysis study of the region by examining its physical texture. For this purpose, in the first sect ion, the purpose, scope and research method of the study are specified. In the second part, literature research that determines the method of the work to be done in the field have been conducted. In addition, within the scope of the literature study, th e previous theses in the region and the different studies conducted in the conservation areas in our country were examined. In the third section, the method of the study in the region is discussed. Information about the different levels of resolution met hod belonging to Karl Kopf, which is one of the important sources in urban morphology studies, and its adaptation to the region is given. G eneral information about Mudanya's location, climate, topographic structure, tourism, demographic structure and tran sportation to the region is given. Also , the development process of Mudanya is discussed. The historical development of Mudanya is examined from the past to the present, during the pre Ottoman, the Ottoman and the Republic period s . The importance of Mudany a Armistice which declared to the whole world, during the War of Independence, that the Republic of Turkey is a fully independent state and the population exchange process following the proclamation of the republic have been addressed. The socio economic s tructure, and development of Mudanya are examined. Research on agricultural activities in the region, livelihoods, importance for trade in Bursa and social life in the region are presented. Information is given about the process of physical formation as a result of the historical development and socio economic structure. In the four th section, the current situation of the study area is physically analysed, information about the historical urban landscape areas in the region is provided, and the city compo nents are examined by carrying out morphological analysis studies. The analyses have been converted to numerical data and the results have been obtained. P lan, facade, door and window typologies of the buildings in the region have been examined and drawn. Also the reflection of the findings obtained within the scope of the morphological analysis technique, which is the study method, to the field is summarized with diagrams. In the fifth and last chapter, the results obtained through the study are evaluate d.