Kurgusal memleket: İstanbul'da doğan üniversiteli Kürt gençlerin aidiyet imgeleri
Fictive hometown: The images of belonging of Kurdish university youth who born in İstanbul
- Tez No: 629192
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bellek, İstanbul, Kimlik, Kürt Kimliği, Memleket, Üniversite, Memory, Istanbul, Identity, Kurdish Identity, Hometown, University
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
“Memleket”, sadece bugün değil, çok uzun zamandır kimlik ve özellikle de etnik kimlik olgusunun en önemli unsuru olarak literatürde yer almaktadır. Doğrudan ve dolaylı olarak“memleket”ile kurulan bağ, kimlik inşasının en önemli değişkeni olarak kabul edilmektedir. Bu tez çalışması Kürt göçmen ailelere mensup olup, İstanbul'da doğan ve memleketini hiç görmemiş üniversite öğrencilerinin belleklerinde“memleket”ve“aidiyet”imgesinin nasıl kurulduğunu anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma sahası olarak İstanbul ili ve kitlesel olarak en büyük kimlik gruplarından biri olan Kürt kimliği seçilmiş; bu şehirde doğmuş, memleketini hiç görmemiş üniversiteli yirmi öğrenciyle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Tez çalışması bu yönüyle, doğrudan bir bağı olmadığı halde,“memleket”unsurunun kimlik inşasında nasıl bir rol oynadığını görebilme imkânı sağlamakta; bu önemli sosyolojik olguyu“kimlik”,“memleket”ve“bellek”kavramları etrafında tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
For a long time“Hometown”has been in the literature not only today, but for a long time as the most important aspect of identification especially for ethnic identities. Directly and indirectly the relation to“Hometown”, is acceptingly regarded as the most important variable of identity building. This thesis study is based upon university students of immigrant families who were born in Istanbul and have never seen their hometown which aims to undertake the meaning of“Hometown”and“Belonging”from their perspective. As the study area took place in Istanbul, one of the largest identity groups chosen was the Kurdish ethnicity. In-depth interviews were made amongst twenty students from the university who were born in this city who have not seen their hometown. In this way, the thesis study provides the opportunity to see that the role of“hometown”doesn't play a direct link in identity building instead discusses this important sociological phenomenon around the concepts of the“Identity”,“Hometown”and“Memory”.